Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   1 maal per week douchen

1 maal per week douchen

by de man in de zorg on November 9, 2004

1 maal per week douchen.
Dat is de uitslag die naar voren kwam op de poll die twee weken op de site heeft gestaan.
Er hebben meer dan 100 bezoekers gestemd.
Meer dan honderd mensen is te weinig om een rieel beeld te geven; maar geeft wel aan; dat in zorginstellingen in tegenstelling tot wat diverse media naar voren laten komen; dat bewoners 1 maal per twee weken dan wel langer niet onder de douche gaan; dat dit een beeld geeft dat dat een uitzondering is wat op de televisie komt.
Wat ook naar voren kwam in de poll is dat in diverse instellingen vaker dan 1 maal per week een bewoner onder de douche ging.
Op zichzelf iets waar je eigenlijk wel trots op kan wezen vind ik.
Vraag is natuurlijk of 1 maal per week te weinig is; en wat je kunt doen als er hieraan niet word voldaan.
Natuurlijk heb ik gemakkelijk te praten; in de zorginstelling word er gedouched; 1 maal per week; ondanks dat de bezetting soms niet echt optimaal is; maar ondanks grote drukte op de afdeling is dat wat altijd gewaarborgd is.
Het gekke is dat veel zorg in de ochtend word gestopt en dat s’middags het druk is maar er misschien ruimte is om dingen te doen waarvoor het s’morgens te druk is eventueel als de bewoner het wil s’middags douchen.
Ook hebben we een tijd waarin we vraag gestuurd werken.
Als een bewoner s’morgens niet wil douchen waarom dan niet in de middag?
Dat kan je niet alleen; het hangt ook af natuurlijk van de bezetting van verzorgers op de afdeling.
Schuiven met tijden van douchen en inspelen op de vraag van de bewoners heeft ook voor de zorginstellingen gevolgen; kijkend naar inzet van personeel.
Meer douchen in de middag betekend schuiven met de dagbezetting en zorgen dat er s’middags voldoende personeel loopt om dit uit te voeren.
Ook als een bewoner in de avond wil douchen zou dit ook mogelijk kunnen wezen; denk ik; maar ook dan weer; niet met de huidige bezetting van zorgpersoneel.
Schuif met de dagbezetting en speel in op de wensen van de bewoners.
Twee maal per week douchen of mee zijn dingen waar ik als verzorger ook van droomt; omdat ik me realiseer dat dit voor de bewoner erg prettig kan wezen.
Een bewoner die goed kan staan is sneller gedouched dan een bewoner die op een badbrancard word gedouched door twee verzorgers. Het is simpel een optelsom van tijd.

Wil de bewoner dit ook is dan ook nog de vraag?
Wil de huidige bewoner van een zorginstelling wel elke dag onder de douche? Volgens SBS 6 en andere sensatie zenders die altijd negatief over ons werk schrijven wel.
Alle bewoners willen elke dag onder de douche hoor ik op televisie.
De bewoners die ik verzorg zijn van een generatie die na opa en broers moeder en tantes in de teil gingen.
Kijkend naar diverse oudere mensen in mijn omgeving; die hebben er gewoon de pest aan om elke dag te gaan douchen; een maal per week of twee maal in de week is voldoende.
Ja; als het veertig graden op de dag is in de zomer; misschien meer; hoewel goed wassen ook hoog op het lijstje blijft staan bij de oudere mensen in mijn omgeving die ik dit heb gevraagd.
Meer dan twee maal per week douchen willen sommige ouderen gewoon niet; ze hebben een hekel aan de douche. Oke; 1 maal valt te doen.

De bewoners die ik nu maar ook in de aankomende jaren gaat verzorgen zijn niet meer van deze generatie.
Die zijn niet meer gewend om 1 maal per week onder de douche te gaan; die willen meer onder de douche en als ik oud ben wil ik iedere dag…..hoewel….1 maal per twee dagen.
Daar zal de zorg op in moeten spelen; maar de bewoner van 80 jaar…… wil deze wel elke dag onder de douche?

Wat ook in de media naar voren komt is dat bewoners geheel niet onder de douche gaan. Schandalig schreeuwen ze op SBS 6.
Om eerlijk te zijn; ik heb ook een bewoner die nooit onder de douche gaat.
Mag je deze bewoner dwingen?
Mag je een psychogeriatrische bewoner dwingen om onder de douche te gaan?
Mag je iemand die op een douchebrancard ondragelijke pijn heeft dwingen om onder de douche te gaan?
Mag je een palliatieve bewoner als deze niet wil onder de douche doen? (schreeuw alsjeblieft hard nee bij deze vraag)
Zomaar vragen.
Welke keuzes maak je? Mij is geleerd dat je nooit mag dwingen. Je kan het proberen en stimuleren; maar nooit niet dwingen.
Het gaat er niet om wat ik wil; het gaat erom wat de bewoner wil.
Ik kan en zal nooit iemand dingen om onder de douche te gaan; en ik ga er vanuit dat heel veel mensen in de praktijk dit met me eens zijn. Het gaat er niet om wat ik wil en gaat erom wat de bewoner wil.
Stimuleren; motiveren en proberen wel; desnoods met een mooi verhaal eromheen. Maar iemand tegen zijn wil douchen nooit!!!!

Vraag blijft natuurlijk is 1 maal per week douchen te weinig?
Kijkend naar zeer veel collega’s die ik via de site www.ziekenverzorgende.nl bereik weet ik dat 1 maal per week douchen voorkomt en dat zowel zorginstellingen alsook personeel dit graag meer zouden doen. Ook enkele bewoners zouden dit graag willen; maar er is ook een grote groep bewoners die 1 maal per week als voldoende ervaren.
Persoonlijk vind ik dat meer douchen; iets is wat ik ook graag zou willen; hoog op mijn verlanglijstje staat; en als de bewoner dit wil dat we hieraan ondanks grote drukte hieraan tegemoet komen.
Minder dan 1 maal per week bij een bewoner die dit graag wil vind ik in mijn ogen niet kunnen.
Er zijn grenzen.
Een van die grenzen die ik heb; en gelukkig ook het team waarin ik werk dat dit niet gebeurd en zal gebeuren.
Als team zorgen en staan we ervoor dat de bewoners; alle bewoners; elke week onder de douche kunnen en/of ze die mogelijkheid hebben.
Wil een bewoner vandaag niet dan morgen; maar de mogelijkheid is er en die word gemaakt
Zoiets heet basiszorg en daar ga je niet op inleveren.

Ik zit gelukkig ook bij een werkgever; die ondanks grote bezuinigingen die vanuit Den Haag word doorgevoerd en waarmee ook hij helaas mee geconfronteerd word; zich realiseert dat minimaal 1 maal per week douchen iets is waar je niet op inlever en altijd gewaarborgd is en gewaarborgd zal zijn.
Ik ben daarom best wel trots op mijn werkgever.

Previous post:

Next post: