Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   aan de bbq

aan de bbq

by de man in de zorg on July 28, 2007

tips voor een geslaagde barbeque in een zorginstelling
M’n werkeloze buurman is met vakantie. Kan hij eindelijk eens uitrusten van het niets doen.

Neen; over het eten is weinig te klagen bij ons in het huis. M’n bewoners hebben de keuze uit een a, b of c menu. Neen geen standard menu maar bijvoorbeeld uit de groenten kunnen ze kiezen uit drie mogelijkheden en dan weer uit de aardappels en ook uit het vlees. Ja; oke; tis niet zo lekker als thuis; maar toch; neen tis niet slecht. Weinig geklaag over het eten; eerder “lof” omdat het best wel goed en lekker is.
Ja; goed werken daar in onze keuken. Ja; “onze keuken”. Het word nog zelf in huis klaargemaakt en op een dienblad; net zoals het ziekenhuis op de afdeling geleverd. Neen; geen superkeuken; waar ze voor twintig huizen gelijk koken; het word ingevroren; het met een vrachtauto naar de zorginstellingen word gebracht; op de afdeling word ontdooit en word opgediend. Al dan niet in apparte karren of op dienbladen. Geen megakeuken maar een ja; traditionele oude keuken. Neen; ook bij ons geen 5 sterren koks; en ook geen tempoteam kok zoals op tv. Gewoon koks; soessjefts en zo; je ken dat wel.

Maarja; gisteren barbeque op de afdeling geweest. Ja; gelukkig droog in mooi Hoogvliet. Buiten aan de bak en braad en binnen in een deel van de recreatiezaal met z’n allen aan de barbeque. De ab en onze vakanriekrachten, personeel en ook velen aan de slag geweest om het te versieren en op te bouwen. Ja; zag er goed uit en ja; de bewoners hebben een zeer leuke en geslaagde middag gehad. Middag; het begon om een uur of drie om met z’n allen daar wat te gaan drinken. De gehele afdeling is meegeweest; en niemand bleef op de afdeling. Ook mensen die deels of geheel op bed blijven of bleven; in verband met ziekte en zo; meegenomen. Sfeer proeven en er lekker bijzijn. Ja; net de olimpische gedachte. Meedoen is belangrijker dan winnen. En ja; in dit geval; er bij zijn en erbij betrokken worden in een leuke sfeer is belangrijker dan alleen op een afdeling te liggen.
Tuurlijk tis zwaar, maar ook zij genoten er zichtbaar van.
Maar toch…..ondanks dat het zeer geslaagd was; was deze barbeque ook het afscheid van mijn zorgencoordinator. Ja; ze loopt nog deels op de afdeling; maar gaat weg;naar elders in de zorgtoko. Weetje; ze was niet altijd m’n beste vriendin; maar ze weet wel verdomd veel; en ja; voor zorg; vragen en kennis kon je altijd bij haar terecht. Ja; dat geld zeker voor bewoners, familie en ook personeel.
Tis niet anders; maar deze verandering bezorgd ook mij grijze haren en een kale kop en ja; het zet me wel aan het denken (…..).
Neen, was tof en we kijken terug op een geslaagde barbeque. Een feest; voor mensen die dit eigenijk meer dan verdienen; m’n bewoners; onze bewoners.

Previous post:

Next post: