Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   als je niet meer weet hoeveel je heb gedronken; heb je goed door gezopen?

als je niet meer weet hoeveel je heb gedronken; heb je goed door gezopen?

by de man in de zorg on January 17, 2010

als je niet meer weet hoeveel je heb gedronken; heb je goed door gezopen?
Eergisteren is een bewoner in de middag en avond uit geweest naar familie en ik zag haar zaterdag.
“En hoe is het gisteren thuis geweest” gaf ik aan tegen een bewoner die uit was geweest naar familie.
Ze kijkt me vragend aan. “ben ik dan uitgeweest” vraagt ze aan mij.
“Ja; u bent naar uw familie geweest en ik heb begrepen dat u uit eten bent geweest”.
“Ben ik uit eten geweest bij mijn familie”?
“Ja; u bent naar de chinees geweest en u was laat thuis”.
“Oh daar weet ik niets meer van af” gaf de vrouwelijke bewoner; wonende op mijn kleinschalig woonproject voor dementerende bewoners aan.
“Ik begreep dat het best wel lekker was”.
“Wat heb ik dan gegeten…..”?
“Chinees en ja u heeft daar ook een paar heerlijke gazen wijn op; rode wijn omdat u dat altijd thuis dronk”.
“Ach dat zal allemaal wel” gaf ze aan; “ik weet er echt niets meer van af”.

Als je niet meer weet hoeveel je heb gedronken; heb je goed gezopen is mij niet bekend; ik drink geen alcohol maar dat begrijp ik soms van mensen om me heen. Als je zoveel alcohol heb gedronken dat je niet meer weet hoe je thuis bent gekomen; en alleen het moment herinner dat je dacht…. deze was net even teveel; en dat je daarna nog flink aan het doordrinken bent geweest; ja dan weet je het ook niet allemaal meer; dan was je wel heel erg goed bezopen.

Misschien is dit een goed excuus om thuis te vertellen als je teveel op heb en s’morgens wakker word in een bed waarvan je niet meer weet hoe je er ben gekomen. Zeg niet ik heb veels te veel op en ik was echt straal bezopen. Zeg…. misschien dat ik vergeetachtig ben en dementerende word. Want de bewoners die ik verzorg; let wel; die komen nimmer zo aan en hebben nimmer teveel op als ze thuis komen van de familie; zijn dementerend en zijn alles vergeten wat ze hebben gedaan en of hebben gedronken. Niet meer weten hoeveel je heb gedronken…. kan ook wezen dat je aan vergeetachtigheid lijd; net zoals de bewoners die ik verzorg bij mij op mij afdeling. Die mensen weten ook niet meer wat ze hebben gedaan; soms na een dag; soms na een …. ja half uur. Je heb niet teveel gezopen…. Je leid aan vergeetachtigheid; en daarom nam je er nog een paar extra; want je wist zeker dat je nog geen een biertje op had. (Mijn bewoners die ik verzorg komen soms tien minuten na de broodmaaltijd met een stalen gezicht aangeven dat ze niets gegeten hebben; omdat ze vergeten zijn dat ze gegeten hebben) Zo; jij heb weer een smoes om flink door te zakken en een paar biertjes extra te drinken. Je leid aan vergeetachtigheid 😉

Previous post:

Next post: