Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Babbelbox

Babbelbox

by de man in de zorg on February 23, 2005

babbelbox
Vandaag uit de nacht gekomen. Vier nachten. Tis te doen vind ik zelf. Zelf heb ik er geen hekel aan; maar voor het thuisfront is het soms klote. NIet altijd leuk omdat je teveel langs elkaar heen loopt en elkaar te weinig ziet. Veel te weinig.
Loop op de afdeling; vol; 32 bewoners regelmatig op de kamers. Zie m’n bewoners iedere twee uur en de zieke mensen bezoek ik tussendoor vaker; bijvoorbeeld als er een bel op een naastgelegen kamer gaat. Even snel ook bij de ziek de bewoner binnen kijken. Ligt deze nog goed of kan ik ze ergens bij helpen.
Loop op kousevoeten ; wil niemand wakker maken. Veel gesnurk en veelal slapende bewoners.
Ook al ben je stil; sommige bewoners slapen zo ligt dat ze wakker worden van je.
Zo ook afgelopen nacht; m’n laatste nacht.
De bewoner begint een babbeltje; en het babbeltje word een grote babbel. Over alles; over oud worden en ziek zijn ;maar ook over die mooie tijd van vroeger.
Ja; veel komt er boven. Zit rustig bij haar; kep alle tijd en hoef zeker in de nacht niet op mijn klokje te kijken. Niet echt tijdsdruk; tis meer een kwestie van schuiven met tijd en dingen die je moet doen; maar tijd heb je altijd wel in de nacht voor een uitgebreid gesprek.
Doordat je vast op een afdeling zit ken je de bewoners goed; hun familie en hun verleden. Wel leuk. Ook weten ze veel over jou als verzorgende.
Je praat makkelijk en op gelijk nivo. Zie mezelf niet als de verzorgende; zie me meer als de mens die dit werk doet.
Stel me laagdrempelig op; en misschien ook wel soms kwetsbaar.
Maarja; liep op de kamers en ging aan de babbel.
Een lange babbel. Ze had verdriet en was blij hierover te kunnen praten. Zit rustig bij haar en ben een luisterend oor voor haar dingen.
Word gewaardeerd door de bewoners dat je tijd maakt; en heb; voor een bewoner met verdriet of gewoon voor een babbel.
Ook al is het drie uur in de nacht; die mensjes willen ook wel eens uitgebreid hun verhaal kwijt; ook al is het drie uur in de nacht.

Previous post:

Next post: