Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Beetje liefde

Beetje liefde

by de man in de zorg on October 26, 2005

26-10-05
beetje liefde
Ieder mens heeft behoefte aan warmte en liefde of je nu oud of jong bent.
Een ieder vind het prettig om te merken en te voelen dat mensen om je geven.

Een arm om je heen, een zoen of gewoon lekker beetgepakt worden en tegen iemand aangedrukt te worden.

Mens zijn houdt niet op als je oud word en zeker ook niet als men wordt opgeno?en in een verpleeg of verzorgingshuis. Een omgeving gekenmerkt door veelal te weinig privacy en mensen om je heen die je anders nooit had willen ontmoeten of ontmoet zou hebben.

Geen ruimte om samen intiem te zijn. Intiem, niet zozeer bedoelend seks, hoewel ik me realiseer dat dit zeker ook bij jonge verpleeghuisbewoners kan spelen, maar “intiem” om gewoon te knuffelen of gewoon niet gestoord te worden.

“We zijn wel samen oud; maar wat hou ik toch veel aan je”, hoor ik regelmatig bezoek tegen hun naaste zeggen. Is dat alles wat overblijft van een jarenlange relatie? Dat kan ik me niet voorstellen.

Ik zou er zelf niet aan moeten denken dat als ik ouder word en door een ongeluk afhankelijk zou worden van verpleeghuiszorg, dat hetgeen waarvoor we al zo lang samenzijn er niet meer is; liefde en ook intimiteit.

Ik realiseer me dat dit bij bewoners met een hoge leeftijd waarschijnlijk minder speelt; maar ook in mijn verpleeghuis verzorg ik bewoners van begin zestig jaar, of ben je dan al oud? Ook heb ik enkele bewoners verzorgd met een relatie die begin veertig jaar waren.

Waar is hun ruimte om zonder gestoord te worden zich terug te trekken, zonder vreemde gedachtes van medebezoekers en ook personeel? Er zijn weinig verpleeghuizen dit ruimtes en ook mogelijkheden hebben die hierop inspelen, terwijl hier wel behoefte aan is.

We vergaderen veel over veranderen en verbeteren van zorg, maar wanneer staat het onderwerp privacy en tederheid in de agenda? Vrijwel nooit. Dat is jammer, want liefde is voor een ieder belangrijk, of je nu jong of oud bent!

Previous post:

Next post: