Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Ben jij al bang

Ben jij al bang

by de man in de zorg on March 4, 2006

Ben jij al bang
Er gaat veel veranderen in de zorg en het heeft zeker ook grote gevolgen bij ons in de ouderenzorg. Je ziet het steeds vaker gebeuren en het zal, als je er nog niet mee te maken heb, waarschijnlijk ook bij jou plaats gaan vinden.
Minder uren werken en meer dagen. Op zichzelf een logische keuze die gemaakt gaat worden door de zorginstellingen. Handen aan het bed inzetten op momenten waar ze het hards nodig zijn; voornamelijk in de ochtend en in de avond. Men gaat betaald worden naar de zorg die men levert en men moet gaat denken in zorgminuten. Het wordt geen race tegen de klok met een stopwatch in je hand, maar de handelingen die je levert worden wel geregistreerd in tijd. Tijd is geld, hoe bizar dat ook klinkt in een beroep waarbij menselijkheid het belangrijkste is.
Hoe ingrijpend de veranderingen in je werk zijn, hangt af van welk contract je heb.
Als fulltimer kan en mag je niet zes dagen van zes uur gaan werken. Als parttimer kan men echter meer dagen minder uren ingezet gaan worden; tenzij anders aangegeven in je contract.
Het is niet leuk, want daarvoor ben je niet minder gaan werken. Een zorginstelling kan echter helaas soms niet anders.
Toch heeft het ook voordelen. Als een bewoner betaald voor activiteiten moet dit ook gedaan worden. Het verhaal van “sorry, ik heb geen tijd” kan ook verdwijnen; men kan ingeroosterd staan met een aantal minuten “persoonlijke aandacht”. Men moet dan gaan zorgen dat wat men aanbiedt ook waargemaakt kan worden. Een direct gevolg is dat dan de dagbezetting daar ook op aangepast moet worden.
Maar ook ik ben bang voor de toekomst. Ik heb niet gekozen voor dit werk om “zorgproductie” te leveren. Ik wil zeker ook geen efficiente wasmachine worden; vooraf berekend in tijdseenheden. Ik wil vooral mens zijn en blijven voor mijn bewoners. De werkgevers willen dit ook, maar het weinige geld wat ze krijgen voor zorg zal wel efficient besteed moeten gaan worden, leuk of niet.

Previous post:

Next post: