Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   binnenbrand(je)?

binnenbrand(je)?

by de man in de zorg on May 15, 2007

binnenbrand(je)?
Vandaag gewerkt; dagdienst. De dag van de grootscheepse brandweeroefening op m’n afdeling. De vrouwelijke vrijgezelle collega’s waren er klaar voor. Ja; zovaak komen die gespierde brandweermannen niet bij ons op de afdeling. Nou eigenlijk nooit gelukkig.
Ja, ze waren er klaar voor. Allen opgemaakt en een lekker luchtje op. De mooiste bircknstocks sandalen aan en een mooi strak pakje.
Gaan als de brandweer als ze er zijn.
Vroeg de bewoners uit bed; een hele unit van mijn afdeling zou ontruimd worden. Dus ja, met zijn allen op 1 kant begonnen en zo vroeg mogenlijk aan de slag; vraaggestuurde zorg? Helaas niet; maar alle bewoners waren van te voren op de hoogte gestel, en begrepen dat zo’n ontruiming ook enorm in hun belang was en is. En geloof me of niet; om tien uur was alle zorg geleverd; wat misschien wel een uitzondering is.
Ik denk “kan er niet elke dag een brandweeroefening wezen”; maar dat terzijde.
Dus ja; om tien uur geheel klaar en mijn collega’s vol smart wachten op die gepierde mannen zonder vrees.
Ja; wachten en wachten.
Tot er alleen maar opperhoofden ; zoco’s en bhv-ers kwamen. (bhv-ers bedrijs hulp verleners) en ja om wel te zijn 1 echte brandweerman; zonder echt brandweerpak maar in een keurig costuum
Wel geoefend; wij niet die andere; om een unit te ontruimen en ja, om dit zo goed; efficient en snel te laten verlopen.
Daarna een evaluatie en ja; nog een herhaling om het nog eens zonder fouten uit te voeren.
Oke er is goed geoefend en ik denk dat mede door hun kennis van ontruimen en de bhv en ook onze jaarlijks oefening van al het personeel het een stuk veiliger geworden op de afdeling. Trainen voor brand en goed handelen bij brand is gelukkig een enorm belangrijk onderdeel in onze zorginstelling.
En ja; die binnenbrandjes van de (vrijgezelle) vrouwelijke collega’s die geblust moesten worden… dan is nog even op de lang baan geschoven.
Tenzij die jonge gasten van een jaar of twintig op een oude gepensioneerde brandweerman zaten te wachten van tussen de vijftig en de zestig jaar…..

Morgen varen met mijn bewoners. Tof. Kep er zin in.
Tot morgen.

Previous post:

Next post: