Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   braadzak recept en recepten kippenbouten met dragon

braadzak recept en recepten kippenbouten met dragon

by de man in de zorg on January 28, 2000

braadzak recept en recepten kippenbouten met dragon
(2 personen)

1 citroen
3 takjes dragon
2 (scharrel)kippenbouten
zout, (versgemalen) peper
200 gr winterwortel
1 kleine courgette (± 250 gr)
50 gr spekreepjes
1/2 dl droge witte wijn
6 cocktailprikkers
ovenschaal ± 20 x 30 cm
1 braadzak + bindertje (25 x 40 cm)

Boen de citroen schoon en rasp er 1 eetlepel schil dun af.
Hak de dragonblaadjes fijn.
Maak het vel van de kippenbouten voorzichtig los en sla het terug.
Bestrooi de bouten met zout en peper en verdeel er de dragon en de citroenschil over.
Sla het vel weer terug en steek het met de cocktailprikkers vast.
Bestrooi met zout en peper.
Was de wortel en en de courgette, maak ze schoon en snijd ze in blokjes.
Meng de wortel, de courgette en de spekreepjes in de braadzak door elkaar.
Leg de braadzak op één kant in de ovenschaal en verdeel het groentemengsel over de bodem.
Schenk de wijn erover en leg de kippenbouten erop.
Sluit de braadzak met het bindertje af en prik met een ccocktailprikker enkele gaatjes in de bovenkant.
(Zet de braadzak eventueel tot gebruik in de koelkast.)
Verwarm de oven voor op200°C.
Schuif de schaal met de braadzak in de oven en braad de kippenbouten in ± 45 minutenbruin en gaar.
Serveer met gebakken aardappelen.

De gerechten worden mooi bruin, maar drogen niet uit omdat de stoom rond het gerecht niet direct verdampt. Er hoeft geen vet te worden toegevoegd, zodat de smaak van de ingrediënten zelf goed tot zijn recht komt. Bovendien blijft de oven mooi schoon, want de braadzak houdt spatten tegen.
U kunt braadzakken ook gebruiken in de magnetron, maar niet onder een grill of in een combinatieoven met grill. Bind een gevulde braadzak dicht met een
bijgeleverd bindertje (in de magnetron nooit een bindertje van metaal!) en
leg de zak in een lage ovenschaal of in een braadslede. Prik met een
cocktailprikker enkele gaatjes in de bovenkant.
Daardoor kan het teveel aan stoom ontsnappen en voorkomt u dat de zak
openscheurt.
De oventemperatuur en braadtijden zijn gelijk aan het braden zonder braadzak.

Previous post:

Next post: