Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   creatief met….. maandverband

creatief met….. maandverband

by de man in de zorg on January 15, 2009

creatief met….. maandverband
Ik hoorde gisteravond het verhaal aan tijdens mijn overdracht van mijn collega’s van de nacht en dacht….. creativiteit kent geen tijd in de zorg. Neen, dinsdag op de dag was er een bewoner gevallen. Heel het circus daaromheen in werking gesteld. Collega’s geroepen, hoofd geroepen en ja, ook de arts er naar laten kijken. Gelukkig geen zichtbaar letsel en ja alles leek in orde bij de bewoner. Wel geschrokken, dat zeker die bewoner.
Bewoner was dinsdagavond naar bed gebracht en ja ook nog geen klachten of letsel bemerkt door mijn collega’s, bij mevrouw.
Toen de nachtdienst een kijk en loop ronde had gaf de wakkere bewoner pijn aan in haar enkel. Een enkel waarop op de dag en avond nog niets aan gezien was en ook niet aan te zien was. De enkel bleek een beetje dik te zijn geworden en ja dan ga je koelen. Koelen om te voorkomen dat het dikker gaat worden.
Voor koelen kan je coldpacks gebruiken. Ideale dingen uit de diepvries. Bevroren en buigzaam en met een bescherm hoesje kan je goed koelen. (Dit hoesje gebruik je om “verbranding” te voorkomen, zoals dat heet. Ijs gedurende lange tijd op de huid geeft een enorme roodheid).
Dus ja, mijn collega’s in de nacht gigantisch aan de zoek geweest op de afdeling; maar nergens waren die dingen te vinden. We hadden ze wel. Ja hadden; maar na de verhuizing zijn nog steeds dingen, ook zeer belangrijke dingen, zoek. Zijn daar achter gebleven en zijn “geleend”, of wat anders.

Ja, en wat moet je dan en wat kan je dan….. Een fantastisch idee kwam naar voren van een van mijn collega’s van de nacht. “Gebruik en maandverbandje er voor”. Neen, geen dikke tena xxl, maar zo’n klein dingetje die vrouwen normaal ook wel dragen. Ze hebben hem vol laten lopen met water en in een zakje gedaan en deze in de diepvries gelecht. Binnen de kortste keren was het maandverbandje bevroren en ja……. het werkte. Gebogen en omgedaan bij de bewoner en deze had in de nacht een coldpack om de enkel te koelen :) , en verdomd… het werkte ook nog.
Creativiteit kent geen tijd en ja creatief met…… maandverband. Als we die slimme creabea’s van nachtzusters niet hadden, waar waren we dan 😉
tot oneven

Previous post:

Next post: