Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   dag zorg carriere

dag zorg carriere

by de man in de zorg on March 9, 2006

dag zorg carriere
Gisteren gewerkt; avonddienst. Een leuke dienst waar ik morgen in mijn log verder op in zal gaan.
Neen; gisteren las ik op mij werk de Spits. Je ken dat gratis krantje wel wat overal te krijgen is; maar als je de grote landelijke dagbladen lees of gistreren heb gelezen dan heb je het als je geintereesert ben in zorg ook wel gelezen.
Ook al ben je niet geintereseert in zorg; dan ookwel denk ik.

Neen; het ging over dat die verzorgers in de gehandicaptenzorg vervolgd gaan worden.
Zal niet ingaan op details en wat ik er van vind; dat is niet aan mij. Tis al erg genoeg. Twee verzorgers in de gehandicaptenzorg hebben een bewoner in bad verzorgd; maar het water was veels te warm. Bewoner heeft ernstige brandwonden opgelopen en de bewoner is als gevolg hiervan overleden. Nu komt er strafvervolging voor de verzorgers. Twee verzorgers; 1 word er vervolgd.

Ja; en toch ; toch wil ik er vandaag aandacht aan besteden. Tuurlijk; ik ken ze niet maar toch……
Weten het hoe het moet en dan toch gebeurd het.
Ook ik sta in een douche met een bewoner; ook ik doe bewoners op de badbrancard in bad.
Altijd conroleer je het water; en vraag of de temperatuur goed is. Je begint bij een aangename temperatuur en vraagt of het goed is. Warmer; kouder; al naar gelang de bewoner het wilt. Is het niet te warm is het niet te koud. Een aangename temperatuur. Vraag de bewoner met de handen te voelen; adat je zelf het water heb gecontroleerd en ga dan pas met de sproeier naar de bewoner. Laat de bewoner voelen; met de handen en niet de staal gelijk op de boddy en dan pas vragen.
Ook ik; bij een ebwor die ik verzorg die het niet zelf kan aangeven. Kijkend en denkend naar wat een aangname tempratuur is…..

Ook in bad; voelen; voelen en voelen. Is het niet te warm ; niet te koud voor de bewoner. Een prettge lekkere temperatuur.
Nooit!!! weglopen als de bewoner alleen is. Laat een bewoner niet alleen. Stel dat er wat gebeurd als de bewoner alleen is. In bad door wat dan ook draaien; een “epileptische aanval” of wat dan ook. De bewoners schuift of draaid en komt met zijn gelaat onder water of draait zich om…..
Je bent er niet en de bewoner “verdrinkt”.
Mijn god; zou er niet aan moeten denken. Neen; ook ik loop net weg bij een bewoner die ik in bad doe. Veelal met zijn tweenen en als ik alleen ben ja;dan roep ik naar een collega om even bij te springen. Neen; ook bij mij zal de bewoner nooit alleen wezen.
Ook op de douchestoel niet. Nooit alleen. Een bewoner kan glijden of stoten tegen de stang van het regelen van de warmwater toevoer.
Ik weg; de bewoner stoot en kokend heet water loopt over de bewoner heen.
Sorry col?ega’s, maar als ik alleen met een bewoner aan het douchen ben; dan loop ik niet weg. Sorry voor die noodbel op de gang; ik verwacht; ja verwacht dat collega’s hierop reageren. Stel ik loop naar de noodbel en er gebeurd bij mij wat. Dan heb je twee bewoners in nood of met lichamelijke (te voorkomen) problemen. En ja; moet ik er toch heen; dan laat ik een collega het bij mij overnemen. De bewoner is nooit!!! alleen.

Maar toch; we leren het zo goed; we weten het maar toch het gebeurde daar. Een bewoner verbrand; overleden aan de gevolgen hieran en strafrechtelijke vervolging voor de verzogers.
Tis triest; zacht uitgedrukt voor de bewoner en de familie. Neen triest is zeker niet het juiste woord; maar ik kan er even niet opkomen wat ik hierop moet zeggen…..
Ja en voor die verzogers; je kan het duizend maal bedenken; had ik dit maar; had ik dat maar……
had; tis nu einde zorgcarriere en een hoop problemen. Ja; had ik maar; had ik me maar aan richtlijnen gehouden zoals we die allen geleerd hebben. We leren het zo goed en veilig……..en het gaat toch (misschien) altijd goed…………..

Previous post:

Next post: