Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   dan bestaat het niet

dan bestaat het niet

by de man in de zorg on March 5, 2006

dan bestaat het niet
Vandaag vrij; weekend na mijn nachten. Morgen weer aan de bak. Vriendin aan het werk vandaag; dagdienst en nu; ja vrij; lekker.
Vanmorgen mijn gehele computer maar geheel opnieuw geinstaleerd.
Werd gek van al die fouten die hij continu aangaf.

Neen; ik heb er gelukkig geen last van en ja; ik heb er ook nooit gelukkig last van gehad op mijn werk en bij eerdere werkgevers. Misschien omdat ik een man ben; of ja….laat maar.
Op mijn werk is een vernieuwde folder over ongewenste intimiteiten uitgebracht. Tuurlijk was er al een folder; maar dit is een vernieuwde.
Persoonlijk een belangrijke folder; en ik vind ; ja dit moet onder de aandacht blijven gebracht worden! Het belangrijkse is; meld altijd! Altijd. Want als er niets niet word gemeld; dan bestaat het niet!

Neen; gelukkig op mij afdeling niet van zulke dingen; gelukkig; en al zou het ooit voorgekomen zijn; dan is het een incident teveel. Zulke dingen; ongewenste intimiteiten; mogen nooit; NOOIT; voorkomen; en mocht het ooit voorkomen; meld dan in godsnaam.
Bepaalde dingen kunnen en mogen absuoluut niet; dit is er een die met dubbel rood vermeld moet worden!
Tuurlijk; ik besef; ook ik werk met mensen; bewoners; en ja; waar is de grens….en waar niet. Ik besef ook dat ik op somatiek werk; iets geheel anders dan op psychogeriatrie. Bij pg is het misschien nog anders; binnen de grenzen; maar ik besef ook dat vele van die bewoners anders zijn; minder bewust en misschien wel minder ……ehhh..ja anders; je kunt ze het mischien in sommige opzichte niet of minder kwalijk nemen.
Ja; hoe zal ik het uitlegen; een psychogeriatrische bewoner zal misschien wel je arm beetpakken en een arm om je heen slaan en ja…. Het zijn mensen die “anders zijn.” Minder bewust dingen doen; maar ook dan heb je met duidelijke grensen te maken; die nooit overschreden mogen worden!
Somatiek is misschien anders; velen zijn goed met denken en handelen en daarbij moet en kan je het misschien eerder kwalijk nemen als dingen gebeuren.
Maar toch; je zal er maar mee geconfronteerd worden; dat mensen “te ver” gaan; je er niet prettig meer bij voelen en je “bedreigd en niet veilig” meer bij voelen.
Van die witte gasten; daar ga je netjes mee om!

Maar toch; somatiek of psychogeriatrie; er zijn genzen; onacceptabele dingen die kunnen gebeuren. Juist daarom is het belangrijk dat er goed geinformeerd word en dat er duidelijke richtlijnen zijn hoe te handelen en in godsnaam…..MELD het. Als het niet gemeld word; bestaat het niet!
Als het tien maal overkomt of bij verschillende verzorgers en er word niet gemeld; dan betaat het niet. Als er 1 maal slechts gemeld word; dan in het een incident (teveel); omdat die andere niet gemeld hebben.

Juist daarom is het belangrjk; dat ook bij mij de richtlijnen weer duidelijk ?nder de aandacht zijn gebracht en hoe te handelen.
Grenzen in de org; ongewenste intimiteiten; meld ze; je werk moet een veilige omgeving wezen; waarbij je je prettig moet voelen. Mocht dit door deze oozaken niet wezen; meld altijd. Want als ongewenste intimiteiten niet gemeld worden….dan bestaan ze niet; en kan er ook niet gekeken worden naar oplossingen!

Previous post:

Next post: