Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Dan smeek je toch bijna om een pretpil

Dan smeek je toch bijna om een pretpil

by de man in de zorg on July 5, 2012

Dan smeek je toch bijna om een pretpil

Agressie meemaken is nooit leuk en ik kan heel eerlijk zijn daarin, op mijn werk heb ik er bijna dagelijks mee te maken. Het is niet leuk om bij sommige bewoners eventueel de klappen te krijgen, bewust dan wel onbewust van de kant van de dementerende bewoner zijnde.

Cursus gehad bopz. Dat is de wet die schrijft over wat wel en niet mag. Een ding is duidelijk geworden, we mogen niemand vangen met een lasso en vastbinden….

neen, dat gebeurd niet en ik ben er een ongelooflijk voorstander van strenge regels daarin. Iemand zijn vrijheid ontnemen of beperken als gevolg van zijn of haar gedrag…. Neen daar ben ik geen voorstander van.

Ik vind zoals bij ons gebeurd middels arts, gedragsconsulente psycholoog dat er goed word gehandeld. Duurt soms wel een tijdje, voor het gewenste resultaat er is, maar door hun kennis en deskundigheid lukt het bij ons met een zeer beperkt aantal vrijheidsbeperkende maatregelen te werken. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn, maar er word van alles aan gedaan om dit te beperken. Ook het gebruik van onrustmedicatie is gelukkig zeer beperkt. Ik denk dat het komt door een goede samenwerking van arts verzorging en psycholoog dat het ons lukt zeer beperkt onrust medicatie te gebruiken. Je kan het gevolg (agressie) wel bestrijden maar je kan beter de oorzaak opzoeken, zodat je geen gevolg heb of dat je beter op de gevolgen in kan spelen.

Ik ben tegen, in de meeste gevallen van onrustmedicatie gaf ik aan bij de cursus bopz en iedereen was het er mee eens. Ik dacht na… hoe vaak sta je niet met uitzendkrachten die een agressieve bewoner niet willen verzorgen. Hoe vaak word de agressieve bewoner niet ontlopen door velen. Hoe vaak verzorgen de leerlingen niet de agressieve bewoner. Hoe vaak moet het vaste personeel dan deze agressieve bewoner verzorgen? Hoe vaak is het dezelfde persoon die altijd dezelfde agressieve bewoner verzorg, omdat de anderen het niet doen…..

Na vier dagen de klappen te hebben gehad, omdat niemand de agressieve bewoner wil verzorgen….. dan smeek je toch om een pretpil om de klappen niet weer te krijgen?

Vooropgesteld, het duurt een tijdje voordat een belijd effectief is en er voldoende observatiepunten zijn om de agressie tegen te gaan, middels de kennis van gedragdeskundigen, psycholoog arts en verzorging.

Previous post:

Next post: