Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Dansschoenen kopen

Dansschoenen kopen

by de man in de zorg on January 29, 2006

Dansschoenen kopen
29-01-06
Moet danschoenen gaan kopen en leren dansen…..help!
Neen; even in het kort.
Een enkele maand geleden is bij ons op de afdeling een bewoner opgenomen met een beroerte. Ja; onlangs had ze die gehad en ze was en is er voor revalideren.
In het begin kwam ze maar eventjes uit bed; en van lieverlee is dit steeds meer geworden.
In het begin kon ze bijna niets en staan; ja; zeer moeizaam.
Ik hielp haar in het begin eens en hielp haar met de transfer van bed naar rolstoel. Moeizaam ging dit en ja; ze zag het somber in.
“Niet de moet laten zakken; we gaan U proberen hier weg te krijgen”;(positief bedoeld; begrijp me niet verkeerd); gaf ik aan tegen haar.
“Neen dat lukt me nooit; een ieder die hier komt, komt nooit meer weg”; gaf ze aan. “We gaan er met z’n allen hard aan werken; en als je weggaat dansen we de Tango” zeg ik zomaar tussendoor.
“Oke daar hou ik je aan” gaf ze aan.
Veel geoefend heeft ze; bij ons op de afdeling bij de fysio en meer. Het ging en gaat goed. Lopen doet ze allang niet meer bij de loopbrug van de fysio; maar met een rollator op de afdeling.
Ook de verzorging gaat goed. In het begin voor een zeer groot deel afhankelijk van ons; nu vrijwel zelfstanding.

“Mag binnenkort naar huis”; gaf ze me eind van de week aan. “Neen, ik moet naar huis en ik heb er geen zin in. Allemaal zijn ze lief vor mij en ja alles weer zelf doen. Wil eigenlijk niet…..”
Klinkt gek; maar soms best wel logisch.
Een bewoner bij ons op de afdeling ziet 24 uur mensen; heeft 24 uur, indien nodig, hulp en kan altijd op zorg terugvallen. Mensen om hen heen en alles word voor een groot deel gedaan. Geen was; geen strijk en geen stofzuigen.
Thuis of in de thuisituatie is dit soms anders. Tuurlijk hulp; maar sociaal….soms veel minder; soms eenzaam; soms alleen; helemaal alleen.

“Ja; ik heb eigenlijk geen zin om naar huis te gaan; maar ik moet. Ik zal misschien naar een kamertje gaan in de flat”, maare Johan; je heb eens gezecht dat ik met jou de Tango zou gaan dansen; dusse; je kan binnenkort je danschoenen gaan halen; je heb het me beloofd

Previous post:

Next post: