Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   dood

dood

by de man in de zorg on July 21, 2008

dood
Sprak vrijdag, net voordat ik naar huis ging van mijn late dienst; bij de uitgang nog twee oud collega’s van me. Collega’s waarmee ik een lange periode heb gewerkt; op de afdeling waarvan ik kwam.
“Hoe gaat het met…”; vroeg ik.
“Ja goed”.
“En die”?
“Goed”
“En die…..?”
“Dood”.
Dood; al drie bewoners in de afgelopen tijd dat ik van afdeling ben verhuisd; van somatiek naar pg; en ja; voor die mensen zij ongetwijfeld weer nieuwe bewoners gekomen….
Neen; ik schrok er best wel van. Drie bewoners die ik daar een lange periode heb verzorgd; zijn in iets meer dan een maand overleden….
Ja; de wereld waaruit ik kwam; draaid keihard door. Drie bewoners… Ja; het is en was toch een andere catagorie bewoners waarmee ik werkte daar.
Somatiek; maar ook veel stervensbegeleiding zoals dat zo mooi heet. Bewoners die kwamen en komen om dood te gaan; omdat ze gewoonweg thuis of met hulp niet de zorg kunnen of konden leveren.
Een harde; soms keiharde wereld; omdat je toch veel met de dood te maken had. Nee; nu zelf pg; een stuk “stabieler wereld” van de zorg. Bewoners gaan achteruit; stukje bij beetje; maar komen niet specifiek voor de laatste zorg op de afdeling.
Neen; pg; ja toch een groot stuk anders dan waar ik vandaan kwam.
“En hoe gaat het met jullie en mijn andere oud collega’s…”?
Ja, ook die wereld draait verder.
Een gaat er in het ziekenhuis werken; de andere….ja laat maar; mijn oud zoco leest ook mee.
Maarja; de zorgwereld draaid door en gaat verder; en de stroomversnelling waarin ik zat en zit sinds mijn stap naar “het nieuwe”; met vele ervaringen met bewoners en collega’s is daar ook enorm snel verder gegaan.
Over een maand kijk ik weer eens op mijn “oude afdeling”; en zal merken ; dat na twee maanden ik in een geheel ander wereld stap; daar; met nieuwe collega’s en ja; weer veel nieuwe bewoners.

“Die is dood”; gaf een collega mij aan. Een bewoner die ik lang had verzorgd was een aantal weken geleden overleden. Het raakte me; ja; dat zeker; maar toch…….
De afdeling waar ik werkte denderde verder en door; terwijl ik dacht dat daar de tijd had stil gestaan omdat ik zelf in de hectiek van een nieuwe overgang van afdeling was beland.
Mijn eerste maand op pg is snel voorbij gevlogen ;en ja; mijn zes weken eigenlijk…. Zes weken is niet veel; in zes weken kan en kon er veel veranderen op mij oude zorgafdeling. Ook daar heeft de tijd niet stil gestaan.
tot oneven

Previous post:

Next post: