Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   een echte nep poes

een echte nep poes

by de man in de zorg on May 1, 2010

een echte nep poes
Zit een bewoner aan tafel. Met een poes. Een neppoes, van kunststof maar met een batterij in zijn lichaam om hem echt te laten lijken. Door die batterij lijkt het net of hij slaapt en gaat zijn buik op een neer. Voor een buitenstaander klinkt het gewoon gek, en ja zullen mensen van buiten mijn werk en niet weten hoe er wordt omgegaan bij dementerende bewoners ook naar gekeken worden. Aaien, voelen is gewoon een groot deel van de kijk en denk wereld bij mijn dementerende bewoners die ik verzorg.
Zo ook bij de poes met de batterij in zijn kont om het te laten bewegen. Bewegen met de buik op en neer.
Twee bewoners bij de poes, een houd hem vast.

Is dat een echte poes?
Ja, dat is mijn poes.
En hoe heet hij?
Dat weet ik niet.
Wat raar zeg; mijn poes heet minoes; heeft hij echt geen naam?
Hij zal wel een naam hebben; maar welke….
En slaapt hij?
Ja, hij slaapt; voel maar…

De hand van de ene dementerende bewoner gaat naar de neppoes en ze aait hem.
Wat lief he..
Ja lief; hij zit de gehele middag al op mijn schoot.
En moet hij niet eten?
Neen, hij moet niet eten…. hij heeft geen trek of zo; want hij slaapt de gehele middag al op mijn schoot.
Mijn poes moet wel eten.
Neen; mijn poos slaapt alleen maar.

Dit gesprek gaat zo een poosje door. Twee dementerende bewoners en een nep poes. Praten over de poes die beweegt door de batterij en in hun denk en leefwereld denken dat hij honderd procent echt is. Een buitenstander denkt dat we gek zijn dat we op zo’n manier bewoners verzorgen. Met nepbeesten, waarvan een ieder ziet dat het een speelgoedbeest is, gekocht bart smit. Zo wordt er vaak naar gekeken. Nepbeesten om te aaien en te voelen…. maar mijn bewoners denken dat het echt is en ja het geeft hun iets van geborgenheid en herkenning. Mijn poes heette minoes, en wat is de naam van uw poes…..

een echte nep poes
is een artikel op manindezorg
verpleeghuis zorg kleinschalig wonen anekdotes recept en recepten dat is manindezorg

Previous post:

Next post: