Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Een mooie goede foto mislukt altijd

Een mooie goede foto mislukt altijd

by de man in de zorg on April 19, 2009

Een mooie goede foto mislukt altijd
De fotograaf kwam vrijdagmiddag voor wat mooie plaatjes te schieten van mijn afdeling voor een krantje wat in grote oplage verspreid zal gaan worden in mooi Hoogvliet.
Mooie foto’s op een afdeling van kleinschalig wonen met dementerende bewoners met bewoners erop. Mooi voor het paatje; mooi voor in het krantje mooi voor het project. Maak de foto rose; maak een mooie achtergrond en een ideale omstandigheid met idioot veel personeel; volle tafels; alle bewoners erbij. Wij zijn…….. het kleinschalig woonproject voor dementerende bewoners in mooi Hoogvliet
Neen zo werkt het niet.

Een mooie foto maken van dementerende bewoners is niet een mooie foto die je graag in een fotoboek wil hebben. Een mooie foto voor in een krant; met dementerende bewoners is een foto met een activiteit en ruggen van bewoners. Ruggen van bewoners? Ja; ruggen en geen gezichten van bewoners herkenbaar in beeld.
Je moet het zo zien; het heeft met privacy te maken van bewoners. Privacy van bewoners en hun woon en leefwereld. Mijn afdeling is ja; hoe zal ik het zeggen; een “beschermde woonomgeving”. Geen woonomgeving zoals anders; zoals thuis; maar een woonvorm. Er word alles aan gedaan om de privacy van de bewoners te waarborgen. Geen gezichten van lachende bewoners komen er in de krant; alleen ruggen. Als de foto is gemaakt gaat hij naar de zorginstelling en de zorginstelling bepaald of die bewuste forto wel dan niet geplaatst mag gaan worden. Mochten er toch gezichten op staan; en bewoners herkenbaar zijn; moet er toestemming aan de familie worden gevraagd om te plaatsen. Geeft een familielid aan dat zij dit niet wil; lees en foto van een naaste herkenbaar op een foto in een blad met grote oplage in mooi Hoogvliet; word de foto niet geplaatst.
Veel schakels; voor een mooi plaatje; van een mooi project; waarin ik werk. Een mooie foto; met een gigantische oplage in mooi Hoogvliet van het project waarin ik werk. Een activiteit; veel personeel; blije bewoners…….. met hun rug naar de fotograaf en onherkenbaar op de foto. Privacy; een mooie plaatje in een krant en dementerende bewoners. Terecht met een zeer hoge grens van wel dan niet herkenbaar plaatsen van gezichten op een foto in een krant die door wie dan ook gelezen gaat worden.
Ja; een mooie goede foto van dementerende bewoners in een kleinschalig woonproject; zoals waar ik werk; mislukt als het goed is en er aan alle regels is voldaan; mislukt altijd; ook vrijdag als het goed is; toen de fotograaf op de afdeling kwam.
Tot oneven

Previous post:

Next post: