Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   een moord voor…..

een moord voor…..

by de man in de zorg on July 15, 2008

een moord voor…..
Ja; eigenlijk wou ze gisteren ook weer niet uit bed komen. Net zoals bijna elke dag. Wil maar al te graag op bed blijven liggen; zo lang mogenlijk. Heerlijk, onder haar deken; compleet ingestopt van top tot teen. Deken ver over haar hoofd getrokken en op haar zijde liggend. Ja; het liefst zo lang mogenlijk.
Ja; natuurlijk hou je rekening met wat een bewoner wil; en pas je daar je zorg aan het bed zo goed mogenlijk op aan; maar als een bewoner elke dag; lang; zeer lang op bed wil blijven liggen; maak je keuzes; of worden keuzes gemaakt. Niet omdat het moet; maar omdat…ja ehhhhh; het is beterder voor de bewoner.
Toch komt ze dan uit bed, wil eigenlijk niet; maar toch.
Als je aan haar vraagt of ze uit bed wil; geeft ze stevast neen aan. Maaaar….maar er is een wondermiddel om haar uit bed te krijgen.
Koffie.
Ja; ze is dol op koffie; dat zeker; ze zou er bijvoorbeeld een moord voor doen zoals dat spreekwoord geloof ik heet. Ik vraag nooit bij haar, “mag ik U komen wassen om uit bed te komen”? Neen, dat werkt niet; zeker niet bij haar. Wat wel werkt is “zullen we lekker een bakkie koffie gaan drinken in de woonkamer?”
Ogen kijken op en ze draait bij deze woorden al om.
“Kom zullen we koffie gaan drinken in de woonkamer; maar dan zal ik U wel even moeten wassen; want je kan niet heel de dag in je pyama lopen toch…..”; deze woorden; deze woorden werken altijd bij haar.
En warempel; koffie en voor die lekkere bak koffie toch maar snel even wassen; en daarvoor uit je lekkere warme bed komen; is een perfecte combinatie om haar uit bed te krijgen; te wassen en ja; op en top eruit te laten zien…
Een wondermiddel; waar ik zelf ook verzot ben;en ja; waar ik bijna mee opsta en naar bed toe ga; koffie; is bij haar “het wondermiddel” om de zorg bij mevrouw goed te laten verlopen;en ja; haar uit een plaats te krijgen waar ze liefst zo lang mogenlijk zou willen blijve, haar bed.
Een lekkere warme bak koffie; vers gezet; heerlijk ruikend en ja; als het kan lekker extra zoet….. ze zou er bijna een moord voor doen.
Tot oneven.
Ohhh ja; avondhoofd/ nachthoofd Ronnie….. succes met je 4 keer 50 kilometer wandelen tijdens de vierdaagse in Nijmegen.

Previous post:

Next post: