Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   een ruilen is twee huilen

een ruilen is twee huilen

by de man in de zorg on July 2, 2007

een ruilen is twee huilen
Gisteren gewerkt; dagdienst; vriendin vrij. Vandaag zelf vrij; vriendin laat.
Tis toch wat. Ben je een vrouw en soms dool je wat over de afdeling. Neen, je bent geen
pg bewoner en ook niet dement; ja …….je bent soms gewoon erg vergeetachtig.
Loop je over de kamers s’nachts en ja… ..dan kom je tot de ontdekking dat je je tanden niet in heb. Je gaat bedden, wastafels en nachtkastjes langs en verzameld her en der wat kunstgebitten. Je heb slechts 1 ondergebit en 1 boven gebit nodig en dus denk dat je ze maar bewaar. Als reserve, of als je eigen gebit stuk gaat of wat dan ook. Stop ze in je tas, je jassen en ook goed verstop achterin in je eigen nachtkastje. Gewoon, neen voor de zekerheid. Je kan het maar ooit nodig hebben; logisch toch?
Neen; gisteren gewerkt dagdienst; vriendin had vrij. Bof bips.
Na het scheren van een bewoner komen we erachter dat hij zijn tanden niet in heeft. Ook in het gebittenbakje is niets te bekennen. Op en onder het bed; tussen het vuile linnengoed en kleding zit niets…weg kwijt, terwijl de avonddienst zeker wist dat ze het op de daarvoor bestemde plaats had neergezet. We gaan naar de buurvrouw van de bewoner, “ik weet van niets…kijk ik heb mijn eigen tanden in”, en die heeft een leuke verzameling aangelegd.
Verschillende andere bewoners missen ook hun gebit. Ja; en dan word het happen of vragen. Wie weet hoe zijn gebit eruit ziet en wie herkent zijn gebit; net memorie, alleen dan voor bejaarden en met als mega hoge inzet; gebitten, of je eigen gebit.
Ja; somatiek; wij zijn niet zo slim als jullie en op sommige psychogeriatrische afdelingen; waarbij standaard in alle kunstgebitten de namen worden gedrukt of geperst.
Neen, op somatiek gebeurd dat nooit. Zijn nooit mensen proletarisch aan het gebit winkelen; zijn sommige vrouwen niet in de war en soms “dolend”; en houden ze er nooit een aardige collectie tanden aan over. Dat gebeurd nooit bij ons….want sommige mensen bij ons zijn soms slechts een beetje vergeetachtig…….
Tot morgen 😉

(juni 2007; 5394 bezoekers)

Previous post:

Next post: