Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Eergisteren ga ik stoppen met roken

Eergisteren ga ik stoppen met roken

by de man in de zorg on March 8, 2006

Eergisteren ga ik stoppen met roken
(Persoonlijke noot; “ontmoet” ex-junky onderaan deze log)

Gisteren gewerkt; avonddienst. Een leuke en ook lekkere dienst gehad. Netjes gewerkt en met het gevoel naar huis gegaan dat je wat leuks heb neergezet.
Daarlijk weer; laat; mijn derde; ander team maar ook dat; ja dat zal wel lopen vanavond.
Neen; vanmorgen opgestaan; en automatisch pak ik mijn sigaretten. Steek hem aan en rook.
Ja; tis slecht voor me; dat weet ik en ooit; ja ooit zal ik stoppen.
Ja; roken; zo slecht vor me; en toch blijf ook ik roken. Ooit zal ik stoppen zegt smoesje; ja ooit. Neen niet vandaag; niet morgen; niet overmorgen; maar ooit stop ik; schrijft smoesje.
Roken; zo onschudig begonnen. Stiekem een sigaretje roken. Ja; kon geen kwaad; een ?igaret en van lieverlee is het meer geworden. Nu een pakje of (veel) meer per dag en wetende dat ik eigenlijk niet meer zonder kan. Niet kan zegt smoesje; niet wil…. Ik ben verslaafd als ik eerlijk ben. Ik kan niet zonder; dat zegt nu mijn lichaam; maar ook mijn geest. Als ik lang niet rook dan droom ik van sigaretten. Met vakantie in een vliegtuig; denk ook ik halverwege…daarlijk op het vliegveld even roken. Ik ren uit het vliegtuig op zoek naar een rookzuil.
Roken; het beheerst denk ik; neen weet ik; een deel van mijn leven. Tussendoor; even stoppen; tijd voor een peuk. Zo verdomd slecht en ooit; ooit zegt smoesje; stop ik.
Ook ik dacht toen ik begon; het kan geen kwaad en ik zal niet verslaafd worden. Er bij willen horen en ja het is wel lekker als je onder “spanning”; spanning een mooi excuus om te roken; staat. Even……..
Het sluipt erin en nu; ook ik weet het; ik ben verslaafd.
Weleens geprobeerd er vanaf te komen. Niet gelukt. Sta je er voor 99 procent achter en 1 procent niet…dan verlies je het. Zou enorm graag willen; kost me een klein kapitaal die sigaretten. Kan er een hele mooie vakantie van boeken naar de zon; als ik zal stoppen.
Ooit ga ook ik de poging wagen. Wil er ooit vanaf; wil stoppen; die klote verslaving; maar nu; nu nog niet; waarom….?zegt somoesje.
Een junk; zo kan ik haar wel omschrijven. Verslaafd aan de harddrugs, in rotterdam. Ooit begonnen met misschien blowen; onschuldig en het kan geen kwaad. Van lieverlee meer en meer. Niet zonder kunnen; of willen.
De groep; het erbij willen horen en naar de hardrugs overgaand. Te laat beseffen; net zoals ik dat je inderdaad verslaagd ben. Zij hardrugs; ik mijn sigaretten. Niet zonder kunnen; zonder daarbij uit het oog te verliezen dat er natuurlijk een groot verschil is tussen roken en harddrugs; maar toch.
Eens zo onschuldig begonnen; spanning; tijd voor….ja; voor mij een peuk voor haar… kan geen kwaad aan het begin; dat blowen; die sigaret. Neen ik ben niet. Ik word niet verslaafd; ik aan mijn peuk; zij aan ja…ja wat megod al niet.
Ooit zal ik stoppen; tis zo slecht voor me. Zij gaat stoppen en schijft haar belevenissen op internet; op een weblog. Regelmatig; over haar verleden; haar heden en ja hoe het met haar gaat.
Een indringende log; waarbij het ooit stoppen van mij met roken; ooit zegt smoesje; maar een ehhhh ja…eitje is. Voor mij is het al zo moeilijk; denk en zegt smoesje. Mijn geest mijn lichaam; mijn verslaving aan de nicotine.
Voor haar….een enorme opgave; niet de afhankelijkheid van de nicotine maar de heroine.
Les haar log eens; een indringende log.
Misschien begin het net zoals als bij de rokers onschuldig; de drugs. Net zoals het roken een verslaving. Ja; het kan geen kwaad en het overkomt mij niet. Een ik word niet verslaafd.
Ik besef dat ik inderdaad verslaafd ook ben. Mijn sigaret; mijn roken; mijn nicotine.
Zij ook; zij stopt; definitief!
Ik stop ook; gisteren, eergisteren of eerder daarvoor en ik steek mij zoveelste peuk vandaag maar weer eens op.

Zij stopt echt; lees haar log eens.
http://dagboekvaneenjunk.web-log.nl

Previous post:

Next post: