Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   en wij maar lopen klootzakken

en wij maar lopen klootzakken

by de man in de zorg on February 13, 2011

en wij maar lopen klootzakken
Tussen de middag op mijn kleinschalig woonproject voor dementerende bejaarden.
Mevrouw de Vries…… gemalen vlees in verband met verslikkings problemen
Meneer Jansen….. gepureerde groenten
Meneer de Zwart….. prakje zeer fijn maken, anders kan ze het niet eten in verband met gebitsproblemen
Mevrouw de Wit….. word geholpen bij het eten
Mevrouw Spring in het Veld….. aardappels fijn maken, vlees klein snijden
Meneer uit het Veld Gesprongen… stimuleren met eten, anders laat de heer zijn maaltijd staan

Gisteravond patat op de afdeling. Patat met een klodder mayo en een kroket. Heerlijk even een vette hap, ook voor mijn dementerende bejaarden.
Patat neergezet, kroketten neergezet en er bij gebleven en vol verbazing toegekeken…..
Geen enkele bewoner die zijn maaltijd gepureerd, fijngemalen, zeer fijn geprakt heeft, nog die hulp moet hebben of die gestimuleerd moet worden, keek toe en gaf aan dat het niet ging of dat er moeilijkheden waren met het weg krijgen van het eten, liet het staan..
Neen, ook deze bewoners aten zelfstanding patat, zonder hulp…. Hadden geen problemen dat het te hard was of gaven aan dat ze het niet konden weg krijgen. Geen enkele bewoner moest geholpen worden.
Neen. allemaal met de blote hand in de patat graaien, inde mond stoppen, zonder problemen. Zonder dat ik zelf enige angst had bij bewoners op verslikkings problemen. Ook de koket, ging goed, terwijl bij de meeste het vlees normaal gesproken klein moet worden gesneden, ging goed naar binnen. Dit in stukjes of gewoon geheel uit de hand. Gewoon “naar binnen”

Ik zag het, en keek het aan…. En wij maar lopen te klootzakken omdat de bewoners anders slecht eten en dat alles zeer fijn moet worden gemaakt omdat ze het niet weg krijgen… Dat ze het eten laten staan en hulpnodig hebben bij het eten…
En weetje, vandaag de warme maaltijd…. , wij maar lopen klootzakken… Geeft ze patat of een vete hap… ze eten echt alles, zonder problemen en goed!!!

en wij maar lopen klootzakken
is een artikel op manindezorg
verpleeghuis zorg kleinschalig wonen anekdotes recept en recepten dat is manindezorg

Previous post:

Next post: