Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Ervaringen met een verpleeghuis

Ervaringen met een verpleeghuis

by de man in de zorg on August 10, 2005

ervaringen met een verpleeghuis
Sinds kort staat er een weblog op internet van Mieka. Mieka is een vrouw die een moeder in het verpleeghuis heeft wonen en daar schrijft ze (sinds kort) 1 maal p?r week een stukje over op haar log.
Een log die een andere kijk geeft op zorg; ons werk in het verpleeghuis in het algemeen en haar beeldvorming daarover.
Het geeft een beeld vanaf de andere kant. Niet van zorgen voor maar een naaste hebben die verzorgd word.
Ieder en mening; die ik zal respecteren en niet bekritiseren. Ze schrijft hoe de zorg rond om haar moeder verloopt en wat opvalt.
Over dingen die voor ons in het verpleeghuiszorgvak misschien “normaal” zijn maar voor wie een naaste in een verpleeghuis heeft wonen, bedenkingen op kan leveren.
Ik zie haar log niet als “afvallen” voor hegene wat we doen……ik heb meer begrip voor haar kijk op zorg en het verpleeghuis.
Ik kan me (misschien) wel vinden in haar standpunten en hoe ze denkt; ook al sta ik aan de andere kant, ik ben verzorger.
Onlangs sprak ik met een collega hierover; althans over familie. Ik geef toe dat ik het soms moeilijk vind, familie bijvoorbeeld als ze op een hele drukke dag naar me toekomen om bijvoorbeeld een ander overhemd aan te doen als er een klein vlekje op zit.
Aan de andere kant…..als het mijn naaste zou wezen zou ik hetzelfde doen. Mijn naaste word door deskundig persneel verzorgd en woont in een zorginstelling en ik verwacht ook ondanks drukte dat bepaalde dingen niet voor mogen komen.
Ook kijkend naar wassen en douchen.
Het is voor ons heel makkelijk om bijvoorbeeld douchen een dagje “door te schuiven” naar een andere dag en sorry tegen een bewoner te zeggen die (te) laat word gewassen (zie ook log dinsdag 9 augustus), maar als het mijn naaste zou wezen die dit zou overkomen zou ik hier misschien ook niet blij mee wezen en zou ik ook naar een verzorgende toestappen. Niet breed lachend en blij….misschien wel een beetje boos en geirriteerd. Het is mijn naaste die zo laat word gewassen.
Als een naaste van een bewoner misschien wel zo naar mij toekomt ben ik op dat moment ook niet blij met die kritiek…ik heb het die dag bijvoorbeeld al zo enorm druk gehad…maar van binnen moet ik ze misschien wel gelijk geven dat ze boos zijn.
Het is de andere kant van mijn werk; ik verzorg, de mensen die ik verzorg hebben een naaste die zo kan reageren als dingen niet optimaal verlopen of te laat gebeuren.
Ik gaf aan tegen mijn collega dat ik de familie (soms) ookwel gelijk geeft als ze klagen….want als mijn naaste zo laat uit bed kom (als voorbeeld) dan zou ik het ook doen, drukte of geen drukte. De verzorging van mijn naaste moet goed wezen!!
Dit was ok de reden waarom ik vanaf de log naar haar link; om de andere kant te zien en te lezen. De andere kant die soms in onze ogen best wel lastig is maar als we rieeel zijn soms met (misschien) terechte kritiek op ons reageert….
Oh ja; de log van Mieka vind je hier.
http://zorgenvoormijnmoeder.blogspot.com

Previous post:

Next post: