Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   gebakken lucht…..

gebakken lucht…..

by de man in de zorg on January 21, 2008

gebakken lucht…..
Je kan die dingen wel; tabletten die wel een tablet zijn maar eigenlijk geen werking hebben. Een neptablet; een placebo. Men krijgt een pil; men denkt dat het werkt; en ja……die “nieuwe” tabletten werken heel ged. Placebo…..geen aanwijzing voor iets; maar men wil een pil. Een pil omdat die werkt. Heeft men zo’n pil; dan werkt die omdat men een pil heeft daarvoor; en de klachten verdwijnen omdat die pil zo goed werkt; het zit hem in het bolletje.
Ja; ook zo iemand op de afdeling; neen eigenlijk al weken; had klachen. Heeft ergens last van gehad; maar uit talloze onderzoeken en meer is vast komen te staan dat er eigenlijk niets aan de hand is; en dat bepaalde klachte misschien wel gesimuleerd worden. Tuurlijk; elke klacht of pijn moet je altijd serieus nemen en ja; daar handel je ook zeer goed naar en daar ga je goed mee om; maar in dit geval is er wel iets bijzonders aan de hand……..
De bewoner heeft ergens last van en geeft dit ook aan; of eigenlijk gaf dit eigenlijkal een poos aan. Ja; ik heb daar en daar last van. Mensje heeft gemalen medicynen…..
Bij elke medicatieverstrekking geef ik aan dat er bij het gemalen medicyn ook een pilletje voor haar klachten bij zitten. Een speciale pil voor dat of dat; voorgeschreven door de dokter… speciaal voor de klachten die zij aangeeft……
En ja; die pil; daar is ze zo tevreden over; ja die pil werkt echt goed. Veel beter dan wat ze eerder heeft gehad en ja; dat ze daar niet veel eerder mee zijn gekomen.
Dus bij elke medicatie verstrekking kom ik bij haar en geef ik haar de gemalen medicatie.
“Ook die superpil van de dokter zit erbij; tegen Uw klachten; en werkt die pil?”
“Ja; die pil werkt echt heel goed; het is een superpil; en ja; sinds dat de dokter deze pil heeft voorgecshreven heb ik nergens geen last meer van. Ik heb geen last meer en geen pijn meer; echt een superpil van die hele goede dokter die ik nu krijg; ik heb echt helemaal geen last of pijn meer”.
“Inderdaad; dat merk ik; het valt me op dat het veel beter gaat; sinds u die superpil heeft. Ik zal de medicatie even geven aan U; ook die superpil zit erbij”
Ze neemt de gemalen medicatie in……..die zo goed werkt……

In de gemalen medicatie; zit geen pil; geen placebo of wat dan ook. Niet tegen of toegevoegd tege haar klachten die ze had; slecht enkel en alleen in haar hoofd; en die ze sinds dat ze die “superpil” erbij heeft totaal zijn verdwenen. Ja; ze is vol lof over die goede dokter die die supepil veel eeder voor had moeten schrijven omdat ze nu geheel geen klacthen meer heeft.
Die superpil heet gebakken lucht; maar er is geen pil of tablet toegevoegd…….; maar haar klachten……..ja die zijn allemaal verdwenen; en die “gebakken lucht” pil…
“Ik wou dat die arts die pil al veel eeder had gegeven; ik ben zo blij ermee….”

Previous post:

Next post: