Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   geen kamer die na vier en twintig uur leeg moet zijn bij overlijden

geen kamer die na vier en twintig uur leeg moet zijn bij overlijden

by de man in de zorg on October 15, 2012

Ze legde haar arm om haar heen en drukte zichzelf tegen hem aan. Dag lieve vader.

Neen, gelukkig hebben we die mensonvriendelijke regel niet. Een regel die alleen maar draait om geld, omdat zorginstellingen enkele dagen worden doorbetaald na het overlijden van een bewoner.
Als een bewoner overlijdt bij ons is er de mogelijkheid gelukkig om de bewoner thuis…. Lees in zijn (slaap)kamer op te baren….
Als een bewoner overlijdt bij ons is er de mogelijkheid gelukkig om de bewoner thuis…. Lees in zijn of haar (slaap)kamer, vier en twintig uur per dag te bezoeken…. Op zijn of haar eigen kamer.
Als een bewoner overlijdt bij ons is er de mogelijkheid gelukkig om de bewoner thuis…. Lees in zijn (slaap)kamer….de laatste weg te aten gaan van huis naar begraafplaats
Als een bewoner overlijdt bij ons is er de mogelijkheid gelukkig om de bewoner thuis…. Lees in zijn (slaap)kamer mensen te ontvangen….
Als een bewoner overlijdt bij ons is er de mogelijkheid gelukkig om de bewoner thuis…. Een dominee of pastraal medewerker te laten langskomen….
Ik ga het niet over de vormen van koelen hebben van de diverse uitvaartmaatschappijen, maar er is veel mogelijk bij ons als een bewoner overlijd, in hun huis…. Mijn zorgafdeling en er word zeer vaak gebruik van gemaakt.

Bewoners liggen soms enkele dagen op hun eigen slaapkamer, of kamer op mijn zorgafdeling opgebaard voordat ze begraven of gecremeerd worden. Het is niet zo bij ons dat een dag na overlijden de kamer leeg moet wezen, een onmenselijke maatregel, in mijn ogen. Het is niet zo dat wij bepalen wat wel of niet kan. Er zijn el regels, maar er is zeer veel mogelijk, en dat word enorm gewaardeerd.

Een mannelijke bewoner is onlangs overleden op mijn afdeling en heeft een aantal dagen opgebaard gelegen op zijn kamer. Familie, ook van ver kwam, zeer vaak lans. Op de dag, middag en avond. Alles kon, niks hoefde….. samen op de kamer, bij hun vader….. koffie erbij…..
Ik hoorde het mooie verhaal van een naaste die langs kwam, met veel waardering over hoe dit is ervaren. Ik was bij mij vader, op de kamer waar hij zeer lang woonde. Ik raakte hem aan, en drukte mijn hoofd tegen zijn hoofd….. ik zat daar in de kamer waar hij lang woonde en keek om me heen….. en keek lang naar mijn vader… wat mooi dat hij thuis opgebaard kan blijven. Ik kom zelf uit de zorg. Bij ons moet de kamer na vier en twintig uur leeg zijn, en is de kamer na aan dag weer bezet. Wat mooi dat pa bij jullie nog even thuis kon zijn, en dat ik pa thuis kon opzoeken nadat hij overleden was….. na vier dagen nog…..

Previous post:

Next post: