Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   geen tijd; is geen mentaliteit

geen tijd; is geen mentaliteit

by de man in de zorg on August 29, 2008

geen tijd; is geen mentaliteit
Gisteren was het weer eens zover. Weer……
Ja; helaas weer; en om eerlijk te zijn word ik er wel eens doodziek van.
Bij “de buren” hebben ze van die gouden regels.
Een ervan is: “geen tijd, is geen mentaliteit”; en hoe vaker ik aan die regel denk; hoe meer ik besef dat dit de waarheid, als wat dan ook is.
Ik baal ervan; en ik vind soms dingen totaal onbegrijpelijk. Er word gerekend op ze. Door mij, collega’s en onze bewoners. En ja…..gisteren gebeurde het weer…..weer. Punt.
Uitzendkrachten; we kunnen niet zonder ze; maar de laatste tijd word ik er wel een beetje doodziek van; (sorry dat ik het zo opschrijf)
Staan ingehuurd; ingepland en ja; wegens een of andre kutsmoes komen ze niet opdagen; als ze al komen. Je loop je dagenlang te blubber in je zorgtoko; om goede zorg te verkopen; om kwaliteit te verkopen aan mensen; ouderen; onze ouderen. Niet aan mensen die er zitten omdat ze het zo leuk vinden; maar omdat die oudjes zo verdomd afhankelijk zijn van onze zorg. Zorg; waar we met zijn allen keihard voor knokken; van hoog tot laag in de verpleeghuizen. We komen altijd; ook ik heb wel eens last van een houten kop of een pijntje hier of daar; maar ook ik sta er altijd. Kom altijd; altijd; omdat ik besef dat mijn komst naar mijn zorgtoko hard nodig is. Niet omdat ik een super witte rakker ben; ook mijn zorg kan altijd beterder; maar omdat mijn handen aan het bed zo enorm hard nodig zijn.
Acht uur per dag; in dienst van een werkgever. Daar ben ik voor ingehuurd; daar word ik voor betaald. Hard werken; of niet hard werken; of mezelf te blubber lopen….; ik ben “in dienst van”. Punt; naja de tweede punt dan.
Gisten was het weer zo ver; en weer kwam er een niet opdagen met een of andere kutsmoes. Weetje; als jij of ik zoiets hebben; kom je naar je zorgtoko; maar het is zo verdomd makkelijk om je gewoon ziek te melden of ja….. gewoon niet te komen. Laat mij en mijn maatjes in de steek; wat al waardeloos is; maar wat veel erger is; veel erger in jn ogen; ze laten mijn bewoners in de steek. Mijn bewoners; onze bewoners. Een ieder weet in de zorg; dat we die handen zo enorm hard nodig hebben; voor menselijkheid; kwaliteit en ja; een stuk goede zorg; en als er weer..ja weer een niet op komt dagen betekend dat je er weer harder tegenaan kan gaan; terwijl je amper, of haast geen, ruimte had voor dat extra’s. Die extra paar broodnodige handen; heb je gewoon hard nodig. Voor iets goeds neer te zetten; waar jij en ik voor staan.

En weer was het zover gisteren; niet bij mij; ik ben ze zo dankbaar dat ik onlangs toen er twee niet op kwamen dagen; dat ik helemaal alleen een avonddienst liep; maar bij mijn maatje van de avond. Weer ging de telefoon, dat weer een uitzendkracht zich had ziekgemeld voor of met een of andere kutsmoes.
De derde man van de avonddienst viel weg; en er bleven er weer twee over; en dat is weer te weinig. Punt; nee derdepunt.
Ik vraag me wel eens af……..
“Geen tijd, is geen mentaliteit” is een van de tien gouden regels bij “de buren”. Zouden zulke regels ook voor uitzendkrachten in de zorg gelden?
tot oneven

Previous post:

Next post: