Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Geschokt door naaktfotos bewoners

Geschokt door naaktfotos bewoners

by de man in de zorg on March 2, 2005

02-03-05
geschokt door naaktfotos van bewoners
woensdag 2 maart 2005
Je zou maar een verpleeghuis wezen en zo in ‘t nieuws komen. Ik hoorde het op het RTL nieuws en ook op de NOS.
Ik kreeg er kippenvel van toen ik dit hoorde. Dacht eerst dat ik het verkeerd had vernomen en heb teletext aangezet.  Daar staat een zorginstelling; die er absoluut niets aan kan doen met naam en toenaam op het nieuws. Het heeft ook in alle kranten gestaan.
Een naam en goede reputatie, is geheel in verband gebracht met deze twee werknemers. Volgend jaar denk je bij naaktfoto’s van demente bewoners aan dit verpleeghuis. Evenals je bij pyamadagen ook aan een instelling denkt.
Je werkt met een zeer kwetsbare groep; je kan, zal en mag dit nooit doen. Vindt het goed dat een instelling optreed tegen mensen die zoiets belachelijks doen.
Zou ook als het mijn familie was er alles aan doen om hier werk van te maken.

Het spelen met een mobieltje is misschien uit de hand gelopen; je kunt er zoveel mee.
Vonden ze het leuk om met je mobieltje een foto te maken van een naakte psychogeriatrische bewoner op de wc of onder de douche; niet nadenkend over de enorme impact voor zowel bewoners; familie maar ook hunzelf. Ondoordacht handelen.
Je heb in een verpleeghuis te maken met privacy van een zeer kwetsbare groep; en die moet je beschermen.
Kep ook zelf duidelijke afspraken gemaakt met m’n werkgever tijdens het maken van de site.
Van bewoners mag alleen een foto gemaakt worden als de bewoner toestemming geeft hiervoor en ook de familie toestemming geeft; en dan beslis ik meestal om het niet te doen.
1 Maal heb ik hiervan slechts gebruik gemaakt; tijdens een foto voor in het blad Computer-Idee bij een homepage metamorfose wedstrijd die ik met ziekenverzorgende.nl heb gewonnen.
Ik heb wel foto’s gemaakt op de afdeling; maar zonder bewoners. Kan aan talloze leuke foto’s komen; zal ze nooit gebruiken. Alleen om de simpele reden dat ik de bewoner zijn privacy moet en zal respecteren.
Valt niet goed te praten wat deze uit de hand gelopen demonstratie van een mobieltje heeft veroorzaakt.
Leef mee met de zorginstelling die ongewild op een zo negatie manier; ondanks dat ze er niets aan kunnen doen; in de media komt. En dat door het ondoordacht handelen van deze twee werknemers.

Previous post:

Next post: