Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   helemaal alleen

helemaal alleen

by de man in de zorg on August 12, 2005

helemaal alleen
Soms snap je het niet; echt niet.
Bewoners die in de laatste levensfase echt niemand om zich heen hebben.
Geen mensen;geen familie ; geen kinderen of wat dan ook. Alleen; en niemad, niemand die er is, die naar je kijkt naar je taalt of geinteresseerd is in je.
Een contactpersoon; vaak een notaris(kantoor); als zaakwaarnemer en voor de rest niemand. Telefoontje naar het notariskantoor; als “eerste contactpersoon” in het zorgdocier bstempeld.
Wat is een mens vraag je je dan wel eens af…..
Een leven van tachtig; negentig jaar achter de rug en niemand die er zelfs in deze laatste fase van het leven voor je is; naast je staat of zelfs langskomt.
Alleen…..helemaal alleen.
Het gebeurd niet vaak zulke dingen maar toch kom ik ze wel eens tegen. Kijk niet naar de achtergrond van mensen; dat kan en mag ik niet doen; maar je vraag je weleens af waarom heeft deze persoon echt niemand om zich heen…………….???
Annoniem in en verpleeghuis wonende; nooit geen bezoek en zelfs op het einde niemand.
Ja; de verzorging;maar dat is geheel anders dan mensen die echt om je geven, waarmee je lief en leed mee heb gedeeld; waarmee je gehuild en gelachten heb.
Eenzaam en alleen op een kamer.
Doodgaan…alleen.
Overlijden en een telefoontje naar de zaakwaarmnemer; een notariskantoor.
Een papieren afhandeling en een begrafenis.
Alleen.
Verzorging gaat er wel heen. Meestal zijn er wel verzorgers die gaan. Uit respect en om als verzorging zijnde ook dit goed te laten verlopen.
Op een kerkhof; een enkele verzoger en de mensen van de uitvaartdienst. Een verre, verre, verre verre kennis. “Hij had altijd ernom veel vrienden en kennissen om zich heen” hoor je dan.
En nu niemand…….niemand waarmee je je leven heb gedeeld of wie je kon.
Sommige mensen blijven echt alleen over……je vraagt je op dat moment wel eens af….waarom… maar daar kan je als verzorger (veelal) geen antwoord op geven en krijgen…..

Previous post:

Next post: