Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Hoezo privacy

Hoezo privacy

by de man in de zorg on February 9, 2006

hoezo privacy
Kom net even van Zuidplein. Ben er met de metro heengeweest en op de terugweg zat ik in een metrostel waar ik twee mensen; die in de zorg werken; hoorde praten.
“”Ja; mevrouw van Diemen was gisteren weer zo iritant en ik word gek van haar. Tekens; elke dag is het zo ver; wat en vreselijk mens”.
“Ja; ik kan haar; ze is inderdaad een vreselijk mens om te verzorgen”; gaf de ander aan.
Meneer van Ommeren had gisteren weer met ontlasting gesmeerd; heel zijn bed en ook hij zat er onder”; gaf de ander aan.
<b>Voor de duidelijkheid; deze namen zijn fictief door mij opgeschreven; doch waar gebeurd!</b>

Het is soms onvoorstelbaar wat voor verhalen je soms buiten je werk op strt in de metro in e supermarkt hoort; en hoe slecht er soms met de privacy van bewoners word omgegan. Soms loop je in de supermarkt en hoor je mensen; die in de zorg werken; met naam en toenaam bewoners benoemen en vermelden. Mijn God het zou over je moeder gaan; waarover ze praten; denk ik dan.
Weetje; zouden zij het woord privacy uberhaubt wel kennen?

Oke; ik praat ook met naam en misschien ook met toenaam over bewoners. Thuis; omdat ik weet dat mijn vriendin hier goed mee omgaat. Niet buiten en in de tuin; dan is het een meneer of een mevrouw. Ook ik praat over leuke en ook minder leuke dingen; maar nooit met naam en toenaam in het openbaar.
Privacy. Dat ik er thuis over praat…ik ben ook maar een mens en neem dingen ook mee naar huis, en wil ik geen tijdbom worden vol emoties; zal ik er thuis soms over moeten praten, wetende dat daar zeer zorgvuldig mee om word gegaan.
Ga ik hierme te ver….ik denk het niet. De bewoner word beschermd en gaat niet; buiten mijn vriendin om naar buiten.

Ook op mijn log heb ik het over bewoners.
Echter mannen worden vrouwen; het is altijd een fictieve naam; zoals Jansen en de Vries; en altijd positief! Iemand die bij mij werkt weet waarover ik schrijf en kan dit als ze het lezen ook herlijden; maar door op zo’n manier te schrijven geef ik een beeld van wat ik doe; maar met een enorme bescherming van de privacy van mijn bewoners. Een bewoner word in zijn privacy nooit geschaad!
De gebeurtenissen zijn echter wel waar gebeurd.

Met foto’s ben ik ook zeer zorgvuldig. Er staan en komen nooit foto’s van bewoners op deze log en ook niet van collega’s. Dit heeft ook te maken met de privacy. Het is een enorme zaak dat ook ik daar zeer zorgvuldig mee omgaat. Een ieder kan ook deze log lezen; maar het is geensinds mijn bedoeling om mensen schade toe te brengen of in verlegenheid te brengen.

Toch schrok ik me rot toen ik vanmorgen in de metro zat en het verhaal van “deze collega’s in de zorg” aanhoorde; en hoe ongelooflijk slecht en onzorgvuldig zij met de privacy van een groep (kwetsbare) bewoners omgingen.
Het enige wat ik dacht was “Mijn god het zou je vader of moeder wezen waar zo in het openbaar over word gepraat”.
Sorry; dit kan en kon echt niet!

Previous post:

Next post: