Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ijs recept en recepten abrikozenijs met gefrituurde sinaasappelschil

ijs recept en recepten abrikozenijs met gefrituurde sinaasappelschil

by de man in de zorg on January 10, 2000

ijs recept en recepten abrikozenijs met gefrituurde sinaasappelschil
(6-8 personen)

225 gr gedroogde abrikozen
reepjes citroenschil van 1 citroen
3 eetlepels sinaasappelsap
2 eieren
50 gr fijne tafelsuiker
3 dl stijfgeklopte slagroom
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels sinaasappellikeur, bijvoorbeeld Cointreau of Grand Marnier

Doe een dag van tevoren de abrikozen in een pan en overgiet ze met water tot de vruchten net onder staan.
Laat de abrikozen afgedekt 1 nacht weken.
Breng de abrikozen met het weekvocht en de citroenschil aan de kook en laat ze met het deksel op de pan onder af en toe roeren 20-30 minuten zachtjes koken.
Kook ze zonder deksel verder tot alle vocht is verdampt.
Verwijder de citroenschil.
Pureer de abrikozen met het sinaasappelsap in een keukenmachine grof en laat afkoelen.
Klop de eieren met de tafelsuiker in een kom tot een dik, romig mengsel.
Zet de kom op een pan warm water (au bain-marie) en verwarm het eimengsel op zacht vuur al roerend ± 10 minuten tot een dikke creme ontstaat (laat niet koken).
Klop het mengsel van het vuur af koud.
Spatel de slagroom, de vanillesuiker, de abrikozenpuree en de sinaasappellikeur door het eimengsel en draai het in de ijsmachine in 30 minuten tot ijs of laat het in het ijslaatje in ± 6 uur bevriezen.
Schep in dat geval het ijs enkele keren door.
Neem het ijs ± 15 minuten voor het serveren uit de diepvriezer en verdeel het over dessertglazen.
Garneer met gefrituurde sinaasappelschil.

Gefrituurde sinaasappelschil
Verhit frituurolie tot ± 170°C.
Pel met een dunschiller de schil van 2 sinaasappels en snijd de schil in brede reepjes.
Frituur de sinaasappelschillen in de hete olie in 1/2-1 minuut knapperig.

Previous post:

Next post: