Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ijs recept en recepten citroenijssouffle

ijs recept en recepten citroenijssouffle

by de man in de zorg on January 10, 2000

ijs recept en recepten citroenijssouffle
(6 personen)

3 grote citroenen
3-4 blaadjes witte gelatine
4 grote gesplitste eieren
125 gr kristalsuiker
3 dl slagroom

Voor de karamel:
175 gr kristalsuiker

soufflevorm, inh. 1 liter
bakpapier
keukentouw
bakplaat, bekleed met ingevet bakpapier

Vouw het bakpapier dubbel en bind het met keukentouw stevig om de vorm, zodat de soufflevorm wordt verhoogd.
Rasp de schil van 2 citroenen en pers alle 3 citroenen uit.
U heeft 1 dl citroensap nodig.
Klop de eidooiers met de suiker schuimig en klop het citroensap erdoor.
Week de gelatine in ruim koud water, knijp hem goed uit en los hem onder zacht verwarmen op (let op, laat niet koken).
Roer de opgeloste gelatine door het eidooiermengsel en laat het lobbig worden.
Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel hem samen met de geraspte citroenschil door het eidooiermengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel ook die door het eidooiermengsel.
Schep het mengsel in de vorm en laat het in de diepvriezer minstens 4 uur bevriezen.
Verwijder het papier van de vorm.
Smelt voor de karamel de suiker op zacht vuur en laat het kastanjebruin kleuren.
Draai de pan tijdens het smelten van de suiker af en toe rond.
Schenk de karamel zigzaggend op de met bakpapier beklede bakplaat uit en laat het harden.
Verkruimel een deel van de karamel en garneer de soufflerand hiermee.
Garneer de bovenkant van de souffle met stukken karamel.

Previous post:

Next post: