Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ijs recept en recepten mokka chocoladeparfait

ijs recept en recepten mokka chocoladeparfait

by de man in de zorg on January 10, 2000

ijs recept en recepten mokka chocoladeparfait
Parfait is een soort ijspudding, die in het vriesvak moet opstijven. In tegenstelling tot gewoon ijs hoeft u de parfait niet voortdurend om te roeren. Dat het desondanks geen harde klomp wordt, komt door het gebruik van eidooiers en slagroom. Dat verhindert, dat het aanwezige water grote kristallen vormt. Daardoor wordt het ook een machtig goedje.

2 eidooiers
50 gr suiker
2 dl sterke koffie
1 reep (70 gr) pure chocolade
2 dl slagroom

Breek of snijd de chocolade in kleine stukjes, of rasp hem.
Zet de koffie.
Doe de dooiers in een steelpannetje en roer de suiker erdoor.
Blijf roeren tot het een lichtgele, schuimige massa is en de suiker vrijwel is opgelost.
Roer er scheutje voor scheutje de helft van de koffie door.
Zet het pannetje met het eimengsel nu in een grotere pan, waarin water tegen de kook aan wordt gehouden.
Verwarm onder voortdurend roeren.
Haal het pannetje van het vuur als de dooiers beginnen te binden; verwarm het niet te ver, want dan kan het gaan schiften.
Roer de stukjes chocolade door de rest van de koffie (de chocolade moet smelten; zet het mengsel zo nodig ook even op heet water).
Roer dit door het eimengsel en laat het afkoelen.
( ) Roer er, als het lauw is geworden (koeler dan lichaamstemperatuur), de slagroom door, die u intussen heeft geklopt.
Bestrijk de binnenkant van een (liefst metalen) puddingvorm met een smaakvrije olie (bijvoorbeeld zonnebloem), of met een deel van de eiwitten (die u toch overhoudt).
Doe de parfaitmassa in de vorm en zet die ± 5 uur in het vriesvak.
U kunt dit gerecht zonder bezwaar een dag van tevoren maken. Houd voor het serveren de puddingvorm even in warm water en stort de parfait op een platte schotel.
Garneer met bijvoorbeeld geroosterde amandelsnippers, hazelnoten, hagelslag, slagroom en/of choco-koffieboontjes.

Previous post:

Next post: