Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ijs recept en recepten walnoot honingparfait

ijs recept en recepten walnoot honingparfait

by de man in de zorg on January 10, 2000

ijs recept en recepten walnoot honingparfait
(15 personen)

Voor de nougatine:
80 gr kristalsuiker
120 gr grofgehakte walnoten

Voor de parfait:
2 dl melk
80 gr kristalsuiker
1 vanillestokje
4 eidooiers
50 gr (acaia)honing
3 dl slagroom

Voor de garnering:
walnoten
verse muntblaadjes

bakpapier
een gladde tulbandvorm of rijstrand van 1-1 1/2 liter inh.

Nougatine:
Smelt de suiker in een pan met dikke bodem en laat hem lichtbruin kleuren
(= karameliseren).
Roer de walnoten erdoor en stort het mengsel op bakpapier.
Rol de nougatine direct na het storten met een deegroller uit en hak de nougatine na het afkoelen in kleine stukjes.

Parfait:
Breng de melk met de suiker en het vanillestokje aan de kook.
Klop de eidooiers met de honing licht en schuimig.
Roer wat van het melkmengsel door het dooiermengsel en schenk het geheel terug in de pan.
Verwarm het mengsel op heel zacht vuur tot het gaat binden (let op, laat het niet koken) en laat het daarna van het vuur af al roerend afkoelen.
Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel hem door het eidooiermengsel.
Schep het mengsel in de vorm en laat het in de vriezer in 1 uur bijna hard worden.
Roer de nougatine door de halfbevroren parfait en laat de parfait in de vriezer in minstens 4 uur bevriezen.
Stort de parfait op een schaal en garneer met muntblaadjes, walnoten en puntjes nougatine.

Previous post:

Next post: