Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Ik ben zo bang joh ik ben zo bang

Ik ben zo bang joh ik ben zo bang

by de man in de zorg on January 18, 2006

Ik ben zo bang joh ik ben zo bang
18-01-06
Ik ben zo bang joh; ik ben zo bang. Ze keek me vannacht met twee grote ogen aan. “Wat is er dan; waarvoor ben je zo bang”; vroeg ik. “Ik ben zo bang joh; ik ben zo bang. Bang voor ja……en toen werd het stil.
Twee grote ogen ; zo groot als stuiterballen keken mij angstig aan. Ze keek naar mij en ik zag angst in haar ogen. Echte angst, niet als zomaar bij een droom maar; ja; angst voor het onzekere. Niet wetend wat er gaande is; niet wetend wat er gaat komen.
Nee grote ogen; kijkend naar niets; kon ook niet echt ontact krijgen met haar vannacht; voor zich uitstarend.
“Ben zo bang voor wat er gaat komen…”; gaf ze aan.
Begreep het wel; in haar slaap roep ze regelmatig naar iemand; blijkt haar overleden kleinzoon te zijn. Roepen; talloze malen achter elkaar.
Het bewijs; een foto ingelijst boven het bed. Roepen naar een klenzoon; eens een zo trotse oma. Foto boven het bed hangend; roepend naar een kleinkind wat ze te vroeg verloren heeft.
“Waar ben je nauw”; de naam van de kleinzoon roepend, waar ben je nauw”.
Net zoals ook vannacht. Roepen en angst; een angst die je zelden ziet.
Een nachtmerrie die voor een bewoner geen nachtmerrie is. De nachtmerrie is werkelijkheid en mij god zie je haar denken; wat overkomt me nu; ik ben zo bang…..
Wild voor haar uitstarend vannacht.
Een nachtdienst waarin je tijd heb; tijd maakt voor zulke dingen; gelukkig. Rustig erbij blijven en ja; ook vannacht; desnoods een half uurtje bij haar zijnd.
Proberen gerust te stellen; proberen te praten en ja…hopend dat de bewoner wat rustiger word.
Angst proberen weg te nemen; hoewel dat ook vannacht moeilijk ging.

Soms zien mensen dingen. Het bekende verhaal van de rose oliefantjes. Mar je moet maar dromen dat er een tijger in je slaapkamer zit. Hellup; ik word opgegeten. Komt er een gastje naar je toe; nee joh; rose oliefantjes bestaan niet word er glimlachtend gezegd……
Weetje; ze bestaan wel; ze zitten daar en ik zag ze net nog lopen. En lach nou niet; Ik zag ze; ze lopen er echt.

Maarja kad vannacht alle tijd; tijd genomen; voor mevrouw. Rustig en ja; haar hand beethoudend. Kon merken dat ze het op prijs stelde. Mijn tijd; mijn aandacht en ja; mijn “mens zijn” aan het bed.
In de nacht is het toch allemaal wat makkelijker. Tuurlijk; dingen te doen; maar toch een beetje; of twee beetjes eigen baas zijnd.
Nachten; heerlijk om te werken.
Weet niet hoelang ik vannacht bij mevrouw was; maar toen ik wegging zag ik dat ze gelukkig rustiger was en ja; ook die grote angst ogen waren verdwenen. Kep haar niet meer gehoord vannacht; geen geroep naar haar kleinkind geen angst meer……waarvoor…….?
Ja; dankje; Johan; ik was zo bang. Ben je er vannacht weer; vroeg ze toen ik wegging.
Ja vrouw; gaat het niet of zo; ik ben in de buurt hoor…..
Dank je; dan ken ik rustig proberen verder te slapen vannacht; gaf ze aan.
Welterusten.

Previous post:

Next post: