Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ik kom u NU wassen anders………

ik kom u NU wassen anders………

by de man in de zorg on August 20, 2007

ik kom u NU wassen anders
Gisteren kom ik bij een bewoner. “Wilt U verzorgd worden” vraag ik. “Neen” geeft hij aan “ik heb vannacht echt slecht geslapen en vanmorgen zit ik nog met de naweeen van de nacht”. “Voel me echt rot joh”.
“Als U nu niet gewassen wilt worden dan kom ik U vandaag niet wassen en dan word u morgen pas gewassen”!!!!!!
Balend en scheldend word de bewoner gewassen.
“Ja; ik ben al gaar; en ja ook ik had vanmorgen het liefst thuisgebleven. Dan kom juist ik bij zo’n man die geheel geen zin heeft. Komop; even afraffelen; dan ben ik klaar met mijn werk. Over vijf uurtjes lekker weer naar huis en gelijk maar even op internet kijken of mijn salaris al is gestort……………”; denk ik.

Neen koeiepoep (bullshit); zo denk ik niet.
Gisteren kom ik bij een bewoner. “Wilt U verzorgd worden” vraag ik. “Neen geeft hij aan ik heb vannacht echt slecht geslapen en vanmorgen zit ik nog met de naweeen van de nacht”. “Ik voel me echt rot joh”.
“Weetje; ken ik een deal met U maken”; vraag ik. “U voelt u nu rot; en ja; ik weet dat u veel in bed licht; is het goed dat ik U vanmiddag in plaats van wassen, lekker kom douchen”. “Douchen? op zondag”, geeft hij aan. “Ja; op zondag. Maakt me niet uit hoelaat; ik ben er tot kwart voor vier, dus kijk even wannear U zoch weer een beetje “je van het” voelt vanmiddag en bel even en vraag naar mij…..”; geef ik aan.
“Oke; dat is goed; maar nu kan ik echt niet”.

Om twee uur in de middag belt meneer. “Je zou me toch lekker dochen geeft hij aan”.
Ik neem hem rustig mee en maak alle tijd voor hem. Geen haast, geen talloze mensen die nog op hem en mij wachen en lekker lang en uitgebreid gedouched; net zoals thuis. Ik verzorg hem op en top en breng hem naar zijn bed.
“Reuze bedankt jongen; want vanmorgen kon ik echt niet”; geeft hij nogmaals aan.
“Graag gedaan”.
Meneer blij; rustig bij kunnen komen en lekker utgebreid gedouched; ik blij; ik heb alle tijd kunnen nemen om een bewoner op en top te verzorgen zonder te letten op tijd en (werk)drukte.

Vraaggestuurdezorg of wat dan ook; het bestaat nog in de zorg; maar je moet het als verzorgende wel willen en in je hebben…………!

Previous post:

Next post: