Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   in het hoekje der vergetenheid

in het hoekje der vergetenheid

by de man in de zorg on March 29, 2006

in het hoekje der vergetenheid
Ja; er hangt of er hingt een lijst. Ja; binnenkort herdenkingsdienst in de zorginstelling. Een herdenkingsdienst waarbij word stilgestaan bij alle overleden bewoners die het laatste half jaar zijn overleden in de zorginstelling. Familie en verzorging erbij en ja; stilstaan bij een moment waarbij men voorgoed afscheid nam van het leven van een naaste.

Dus ja; gisteren gewerkt; en ik zie de namen. Ja; vele namen ken ik nog wel; maar toch andere namen van wie ik misschien wel maandenlang heb verzorgd zijn mij geheel ontgaan. Hoe zag die en die eruit en wie was dat ook al weer vroeg niet alleen ik maar ook mijn collega’s zich regelmatig af.
Ja; je telt; 1,2,3,4,5,6,7,8,9 en verder en je komt op een schrikbarend hoog aantal namen uit.
Ja; klinkt raar; mensen komen soms alleen bij ons op de afdeling; de laatste weken of maanden; om verzorgd te worden; op weg naar en van te voren vaststaand einde.
Tis hard; tis moeilijk; voor zowel de bewoner; familie alsook ons. Te veel mensen; op de lijst die ophing; een lijst waarvan ik bij tien ben opgehouden te tellen. Te veel namen; te veel bewoners en ja; te veel ellende voor naasten.

Binnenkort herdenkingsdienst. De bewoners die het laatste half jaar zijn overleden worden herdacht. Namen worden voorgelezen; kaarsen worden aangestoken. Voor de laatste keer in de zorginstelling word stilgestaan bij bij hun vroegere aanwezigheid….en dan zullen ze waarschijnlijk ook voor ons aan het bed nog herinnerd worden als naam…later misschien grotendeels worden vergeten…en later totaal in het hoekje der vergeetheid raken…….

Previous post:

Next post: