Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   islam is lam

islam is lam

by de man in de zorg on November 21, 2008

islam is lam
Mijn buurvrouw van vijf huizen verder heeft onlangs een beroerte gehad. Mijn buurvrouw en buurman; marokaans; goed op leeftijd; islam.
Heeft een beroerte gehad en ja is lam. Werd gevonden door haar man; bij de trap; boven en ja ze heeft geluk gehad. Geluk; dat ze is gevonden door haar man. Geluk dat ze niet van boven naar beneden is gevallen en daardoor……
Mijn buurvrouw; een montere stevige active marokkaan was altijd in de weer. Ja, ondanks grote taal en cultuur verschillen gingen we netjes met elkaar om. Niet samen over de vloer maar netjes zoals je met verschillende culturen in een wijk met elkaar om kan gaan; en geloof mij…. in mijn mooi Hoogvlietse wijk zijn idioot verschillende culturen.
Ze heeft en beroerte gehad; is lam en ja….. het is niet echt veel meer. Een vrouw; zonder spraak; hoewel haar hollandse spraak wel erg beperkt was; kan niet meer aangeven wat ze wil; uitval aan een kant; incontinent en ja; geheel van hulp afhankelijk; althans dat ziet hij in het ziekenhuis waar hij haar bezoekt.
Een ziekenhuis; waar zij nu verblijft; waar ze niet een bewoner verzorgen maar en ziektebeeld. Ze kunnen veel in een ziekenhuis; behalve “de mens” verzorgen. Vrouw krijgt eten; heeft hulp nodig; word niet geholpen; het eten word opgehaald. Valt; ligt een uur op de grond…. Heeft zere billen; en ja hoor….. de huid gaat stuk. Communicatie gaat hopeloos. Morgen komt de dokter; en morgen word overmorgen. Heeft drie dagen de zelfde kledig aan en ja….. bedden met bewoner erop verschonen….
Een ziekenhuis verzorgd een beroerte; en niet mevrouw fatima…..

Hij hoopt dat zijn vrouw snel weg kan en mag gaan uit het ziekenhuis; naar huis. De hoop op ooit thuis te wonen is weg; thuiszorg levert geen vier en twintig uur zorg per dag; een verzorgingshuis is ook niet echt meer mogenlijk. Vier en twintig uur zorg heeft mijn marokaanse buurvrouw nodig denk ik; als “ervaringsdeskundige in de verpleeghuiszorg”.
De droom van hem is echter volop aanwezig. Binnenkort is ze weer thuis. Ik hou mijn mond maar….
“En als het echt niet gaat dan gaat ze maar naar een verpleeghuis”; geeft hij soms aan. “Daar word tenminste naar haar omgekeken; word zij gevoerd en ja uit haar vieze luier gehaald. Liever vandaag dan morgen weg uit het ziekenhuis…..want ze zijn alleen maar bezig in het ziekenhuis met haar beroerte maar niemand help de mens; mijn vrouw…..”
tot oneven

Previous post:

Next post: