Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   kan ik U helpen?

kan ik U helpen?

by de man in de zorg on June 20, 2007

woensdag 20 juni 2007
Stel…..stel; ik of jij stap vandaag op mijn fiets, en er overkomt een ernstig ongeluk. Je ligt in de “kreukels” en het word een verpleeghuisopname. Langdurig….
Wat gebeurd er met je relatie….. Wat gebeurd er met privacy en ja….sex……

Zomaar iets wat vanmorgen in me opkwam. Zat zomaar te denken, alle tijd, hieperdepiep, ik heb week-end, m’n viendin zit in de nacht, waar je allemaal niet aan denkt op een vrije dag.
Wat zou er van over blijven, m’n relatie en wat voor een ieder misschien belangrijk is, tederheid en misschien ook sex. Je komt dan op een slaapkamer, altijd wit in de buurt en beperkt privacy. Komen zulke dingen nog ter sprake, of word je een sexloos iemand? Is het een combinatie van woorden, verpleeghuis en sex, of kan dit ook bij verpleeghuisopname in de praktijk? Verpleeghuis opname, en dat soort dingen lijken bijna niet bij elkaar te horen en kunnen. Althans bij mij…ik zou het mooi vinden als dit kon.
Ben ik een uitzondering? In jouw zorginstellling heb je immers ook ruimtes, waar dat soort dingen kunnen. Hebben alle bewoners alle privacy en kunnen zich af zonderen. Ook bij jou, op en vierpersoons of twee persoons slaapkamer, kan dat. Intimiteit, liefde en sex tussen een bewoner en zijn relatie. Of bij jouw heb je misschien een speciale “(wip)”kamer.
Bij alle instellingen zijn er zelden of nooit ruimtes, waar je bij verpleeghuisopname dingen kan doen die misschien ook voor jou in het leven meetellen, en ook belangrijk zijn. Ook als je jong bent en ook oud.

Stel
Ik zit op een vierpersoons slaapkamer, kan ik een zuster roepen, als ik tijdens….., om me even met een passieve lift wat hoger of lager te liggen, tijdens…… Kunt U ons of mij helpen, hoe zit het met zorg op maat als je daar echt en eerlijk naar kijk….sex.

Weetje, ik besef dat in alle zorginstellingen in nederland, wipkamertjes of hoe zeook genoemd mogen worden zijn, er niet zijn. Er valt in mijn ogen misschien nog het een en ander te verbeteren in de verpleeghuizen, kijkend naar de mogenlijkheden van intimiteit en ja….sex. Ook ik en jij blijven mens als je op de fiets stap, en jezelf/mezelf in de “kreukels” rijd en word opgenomen in een verpleeghuis

Tot morgen

Previous post:

Next post: