Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ketting reactie

ketting reactie

by de man in de zorg on September 19, 2008

ketting reactie
Het was gezellig met het avondeten. Gezellig bij elkaar…..
Ja; meestal gaat het goed maar als je eenmaal en stuk onrust heb op de afdeling, slaat dat over op anderen en voor je het weet heb je de poppen aan het dansen…
Onrust of een onrustige dementerende bewoner; kan heel de afdeling op stelten zetten en ja; je een hele drukke onrustige avond bezorgen. Het slaat over van de ene op de andere bewoner; die zich daar ook aan iritteerd en daardoor ook weer onrusting word.
Kwam binnen op de afdeling en ja; het was realtief rustg; alhoewel je op een pg afdeling meer in de onrust dan in de rust terecht komt.
Wat je altijd opvalt is dat een ieder; althans veel van de lopers “gezellig aan de wandel zijn”. Waarheen?? Vraag het aan hun; dan weten ze het niet. Vraag het aan mij; en ik weet het nog minder; maar veel zijn er aan de wandel.
Ook in de woonkamers reageren sommige bewoners anders dan een normaal mens.
Ja; die bewoners wonen niet bij ons omdat ze niets mankeren en pg en werken op een pg afdelig is toch wat anders dan werken op die somatische afdeling waar ik vandaan kwam of kom.
Niet omdat je daar dat niet tegenkwam; te veel bewoners; ook thuis; vallen tussen wal en schip; tussen plaats, wachtrij en plaatsgebrek; dus ja; dat heb je op somatiek ook wel; maar op pg is het toch wat anders.
Onrust, ook weer op mijn afdeling; op een realtief rustige avond toen ik begon.
Onrust slaat over van de ene bewoner naar de andere bewoner; en is niet te stoppen. Voor je het weet; ook gisteren weer; loop je op een afdeling die “op ontploffen” staat; in de zin dat je merk dat er grote onrust gaat komen.

Een roepende bewoner…
Een die erop regageert.
Drie anderen die daarop weer reageren.
De rest die toekijkt.
Een scheldwoord.
Drie boze bewoners.
Degene die toekijken reageren.
De onrustige bewoner gaat nog meer roepen en word onrustiger……

Ja…..pg…. wat kan neen afdeling in een korte tijd “ontploffen”; van zeer rustige naar en ketting reactie van roepende; scheldende; toekijkende bemoeiende bewoners…
En dat merk je; dat werkt door en ja; het gekke is ; kan ik dat wel opschrijven gekke?????; is je kan er niks mee en aan doen. Het gebeurd; je staat erbij; kan het deels voorkomen; dat alles overslaat van de ene naar de andere maar je kan er meestal niets of weinig aan doen.
Ik besef altijd dat mijn bewoners er ook niks aan kunnen doen; zij zijn niet voor niets bij ons. Ons; mij zorgteam en op een pg afdeling.
Onrust en veel roepende ja; onrustige bewoners; toen ik naar huis reed; op mijn stalen ros; leek het of ik soms nog het roepen van bepaalde bewoners hoorde (van binnen in mijn hoofd)
tot oneven

Previous post:

Next post: