Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Koekje erbij?

Koekje erbij?

by de man in de zorg on February 25, 2005

koekje erbij
Kep een bewoner; zit de gehele dag in de rolstoel. De hele dag met een tafelblad bevestigt aan haar rolstoel; kijkend naar wat in de media staat een vrijheidsbeperkende maatregel.
In goed overleg met familie bewoner en arts besloten.
Ze heeft een blad bevestigd aan haar stoel; ze kan daardoor niet staan; laat staan uit de stoel komen.
Een tafelblad; een vrijheidsbeperkend iets wat voor haar een stuk zelfstandigheid geeft. Een bewoner; beroerte en afasie. Staat een communicator op; een apparaat waarop je typet en het dus mogelijk maakt dat er een vorm van communicatie is tussen haar met familie; verzorgers en anderen. Deze vrijheidsbeperkend maatregel geeft haar de mogelijkheid om zelfstandig te eten. Ze kan niet onder een rafel geschoven worden en op het blad kan ze haar bord met eten en drinken zetten.
Kep een bewoner; met een tafelblad bevestigd aan de rolstoel; een vrijheidsbeperkende maatregel; waarop een bakje met chocolaadjes staat en koekjes. Elke dag aangevuld door haar dochter.
Zie haar zitten.
Lekker peuzelen aan de chocolade en de koekjes. Staan op het tafelblad; een voor de media onacceptabele oplossing in de zorg. Geeft haar een stuk zelfstandigheid en de mogelijkheid om nog wat tot zich te nemen. Ik zie haar zitten; dingen eten wat ze lekker vind; ze kan en mag al zo weinig. Ze geniet ervan en ze kan het zelf pakken; vanaf het tafelblad.
Een enkel voorbeeld dat een vrijheidsbeperkende maatregel niet altijd een dwangmiddel is maar ook een oplossing is dat er toe bijdraagt dat een bewoner een stuk zelfstandigheid kan behouden.
Soms hebben vrijheidsbeperkende maatregelen een goed doel; zelfstandigheid vergroten.
Tis jammer dat er in de krant allen over excessen word gesproken als men schrijft over deze beperkende maatregelen; maar een tafelblad nooit niet anders ziet. Een tafelblad bevestigd op de stoel kan ook een hulpmiddel voor; ja voor; de bewoner wezen.

Previous post:

Next post: