Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   lummellen en klootzakken

lummellen en klootzakken

by de man in de zorg on October 12, 2007

vrijdag 12 oktober 2007
vandaag vrij; vriendin dagdienst
Te vaak en te veel tijd werd (en word) er s’morgens verloren na de overdracht. Maaaaar; maar er zijn gelukkig steeds meer dwarsliggers zoals ik of mij die dat (misschien wel erg) zat zijn. Mijn dank is groot aan deze mede dwarsliggers.
Te lang werd er nagepraat, na de overdracht. Praten over mijn god wat. Het weer in paramaribo of langetabbetje. De horiscopen van jezelf en ja ook van je schoonmoeder en je konijn. De laatste gesteld en ongesteldheids perikellen en de laatste stand van liefde en scheiding; of omo of ariel beter was en of je nauw verliefd was op de ene of op die andere…of wou je het nauw het liefst doen met beiden.
Ja; een man in de zorg tussen al die vrouwen; ik snap ze niet altijd. Veel mannen in de zorg; vele homo’s…..zouden die dat nou beter begrijpen vraag ik me af; die denken misschien anders over dat soort zaken. Maar ik als ja…..”man”; snap dat niet altijd; maar wie ben ik denk ik dan maar weer.
Maarja; neen veel gelummel voordat we gingen beginnen en soms ja; mijn god irriteerde ik me veel aan dat zin en onzin. Ja; veel erover gehad. Tijd die je verlies met al dat gelummel gaat ten koste van zorg en zorgminuten. Vijf minuten lager elke pauze en overdracht lummelen per team is ja…vijf maal zes collega’s is dertig zorgminuten of (veel) meer en ja; dat is de tijd waarin je een bewoner kan soppen in bad. En maar klagen dat je soms laat klaar was; terwijl tijd zeer makkelijk terug te vinden was in dat gelummel van de ochtend. Tijd de je in mijn ogen beter kan steken in zorg en dus kwaliteit van de bewonerszorg. “Tis zo gezellig”….. Weetje; die gezelligheid vind ik thuis en zou ik voor de gelligheid naar m’n job gaan dan was het misschien anders. Neen; gezelligheid vind ik thuis. Niet dat ik zo denk dat het niet gezellig kan en moet zijn op m’n job; maar idioot veel tijd verliezen in een tijd dat een ieder zo loopt te klagen dat het zo druk is en bewoners soms te laat uit bed komen vind ik te ver gaan. Kom vijf minuten eerder; en vertel al je wilde sexverhalen dan en laat het niet van zorg ten koste gaan. Bespaar mij de verhalen en details van wie het met wie doet en hoe. Hoe je het lekker vind of juist niet. Bespaar me dat; dat interesseer me geen reet; maar misschien denk ik anders…

Gelukkig denken niet alleen ik maar ook steeds meer andere collega’s hier zo over; en word direct na de overdracht gelijk beginnen met zorg. Zorg waarvoor zij ook komen en waarvan ook zij beseffen dat dat lummelen en klootzakken voordat je begin; enorm veel tijd verlies is….en er voor kan zorgen dat bewoners eerder uit bed zijn. Gelijk beginnen kan voorkomen dat je te lang aan het bed staat en er mensen zo laat uit bed komen. Gelijk beginnen met zorg in plaats van lummelen en klootzakken levert zoveel op..voor zowel zorg als verzorgers.
Dank je mede “dwarsliggers”
Tot morgen

Previous post:

Next post: