Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Merhaba Turks voor goedendag

Merhaba Turks voor goedendag

by de man in de zorg on August 3, 2005

merhaba turks voor goedendag
Het moeilijke van afasie is dat je je zelf niet kan uiten. Het moeilijke van afasie is dat je een bepaalde manier van benaderen heb om met bewoners te communiceren.
Ondanks een grote beperking in taal is het de bedoeling dat je boodschap duidelijk en begrijpelijk overkomt, totdat je elkaar goed begrijpt.
Soms lukt dit niet, maar veelal lukt dit wel.
Sinds gisteren woont er een buitenlandse vrouw op de afdeling. Praat geen Nederlands; of zeer gebrekk?g. De communicatie is in dit geval ook een groot probleem, zou je verwachten.
Ondanks alles lukte het vanacht aardig goed. Gesloten ja en nee vragen; duidelijk praten en veel, heel veel handen en voetenwerk….
We kwamen er in ieder geval uit. Ik begreep wat zij bedoelde en zij begreep mij.
Een vrouw; uit een ander land; een Moslim land.
Het heeft eerder ooit eens problemen opgeleverd op m’n werk, althans bij een vorige werkgever.
Ik mocht als man zijnde mevrouw niet verzorgen. Hoe het allemaal is gegaan en zo; dat is niet aan mij dat hier te vertellen Je ken dat wel; privacy en zo.
Ook deze mevrouw is Moslim; en ik sta als man zijnde aan het bed, ook bij haar.
Het levert nu nog geen problemen op….of zou dat komen doordat ik een jurk van een collega aanhad; me had geschoren; een hup Holland hup pruik ophad en de 47/11 van een bewoner had “geleend”?????
We wachten maar af hoe dit gaat lopen komende tijd, een man en een bewoner van een ander Islamitich geloof, waarvan het eigenlijk “taboe is” dat een andere man als de eigen man haar naakt ziet.
Het kan problemen op gaan leveren ; het hoeft niet, tis afwachten.

Previous post:

Next post: