Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   nachtdienst

nachtdienst

by de man in de zorg on April 2, 2005

02-04-05
Nachtdienst.
Persoonlijk wel een van de diensten die ik wel prettig vind. Tis alleen soms wel erg rot voor m’n prive leven.
Liefst loop ik in de avond als ik eerlijk ben. Vriendin vind de avond ook wel prettig. Als zij laat draait probeer ik te ruilen met collega’s. Een dagdienst ruilen voor een late dienst is meestal we? te doen. Andersom minder. Late willen de meeste wel kwijt. Mocht m’n vriendin laat hebben dan regel ik dit vaak.
In ieder geval s’ morgens samen. Thuis na de diensten nog even aan de chips en de cola. Even televisie kijken op bed.
Nu nacht. Vier in totaal. Wel te doen.
Was laat toen ik begon met m’n werk. Oke je begin wel om kwart voor elf. Gaat de mensen even nalopen. Liggen ze goed en automatisch ga je langs bij de zieken.
Druk de koffiepot aan.
Zaten enkele bewoners op. Wel tof. Kep liever als ik aankom dat er nog mensen op zitten. Lekker babbelen en de dag doornemen.
Liever aankomen en mensen op, en een leuke avond voor de mensen; dan dat ze vroeg uit verveling naar bed zijn gegaan.
Kijk collega’s niet scheef aan als ik mensen op bed moet liggen. Mag er niet over oordelen; misschien dat mensen er anders over denken………..die zitten waarschijnlijk in de nacht om alleen de krant te lezen………….
Kep er in m’n late dienst maling aan. Als mensen in m’n avond op willen blijven doen ze dat maar. Beter nog; ik probeer ze op te laten blijven. Misschien moeten mensen de vraag anders stellen. Vraag je aan een bewoner wil je naar bed dan gaat een bewoner wel. Doe je het anders en vraag je wil je opblijven, zet je bij de televisie; kom zo nog langs met drinken, dan blijven ze (langer) op.
Misschien de reden waarom mijn avond in de vooravond relatief rustig is en de na avond druk is. Graag zelfs als ik deze mensen een leuke avond kan bezorgen.
Maar oke; kep nachtdienst en er zaten dus mensen op. Zet de koffie aan en ga naar de mensen. Ik rook; ze zaten in de rokerswoonkamer. Mag roken in de nacht; dat terzijde.
Gezellig babbelen; radio op de achtergrond aan. Wel gezellig; voor zowel de bewoners alsook voor mij.
Bij een bel gelijk even neuzen bekijken. Laatste bewoner ging om half twee naar bed. Was wel leuk.
M’n eigenlijke werk gedaan. Het voordeel van de nacht is dat je best wel vrij bent met dingen doen en wanneer. Belangrijkste is dat alles word gedaan en goed. Uiteraard loop je regelmatig op de kamers en heb je leuk je werk; daar kom je voor. Tis gewoon een kwestie van schuiven met tijd.
Om half zeven nog iemand gewassen. Hij wou dat graag; moet kunnen. Half tien naar bed gegaan tot twee uur. Effe zonnen.
Vanavond gegeten en nog even achter de computer. Daarlijk weer weg; kom die nachten wel door.

Previous post:

Next post: