Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Neen vandaag niet het is maandag

Neen vandaag niet het is maandag

by de man in de zorg on February 27, 2006

neen vandaag niet het is maandag
Een goed fout voorbeeld
“Goedenmorgen wilt u gewassen worden” vraag ik.
“Neen liever niet; ik wil douchen” geeft ze aan.
“Maar weet U mevrouw; het is maandag en u word altijd op woensdag gedouched; dus vandaag; maandag; kan u gewassen worden en niet gedouched worden” ga ik verder…….

Heerlijk; vandaag op de EMZ gelopen. Heerlijk; ja; dat zeker en als ik eerlijk ben; ik vind het enorm leuk daar.
Het andere denken; zoals je hoort te denken; zoals het moet.
Ja; ook nadelen; tijdsregistratie en alleen lopen; maar toch; ik vind die tijdsregitratie wel iets om overheen te komen en ja; alleen lopen en een “route ” hebben; ja; ook dat went.
Ja; zeker aan het begin lopen klootzakken en ook verdwalen in dat hoge gebouw; maar nu ik er enkele malen ben geweest; ik weet de weg nu wel aardig.
Wel leuk werken daar; en een manier van zorgverlenen waar wij denk ik ook met z’n allen aan moeten gaan geloven.

Men betaald voor zorg; en wij; wij leveren de zorg zoals de “klant” dat wilt; hoewel klant ik een raar word vind. Zwart op wit is het wel zo; men betaald voor iets of men wilt iets gedaan hebben; “wij” leveren.
Niet zoals ik wil; maar zoals de bewoner dat wil.
Ik lees er regelmatig over op zorglog.nl; een log die belevingsgerichte zorg en kleinschaligheid voorop heeft staan en ik; ja ik ook praat er regelmatig over met een familielid die bij de buren werkt.

Een goede zaak; vind ik; ehhhh; zo denken ; denken zoals men hoort te denken en zoals het moet; zonder mijn eigen werkzaamheden die ik nu doet in een ander daglicht te stellen.
Zoals ik open; zo gebeurd dat gelukkig niet bij ons; en om eerlijk te zijn; ben ik zeker enorm flexibel in dit soort.
Mijn denken; handelen zoals de bewoner dat wil en niet zoals ik dat wil; niet wat voor mij het beste is maar wat voor de bewoner het beste is. Niet moeten en mogen maar gewoon doen; alles onderste boven halen; en inzetten om het maximale voor de bewoner te doen.

Dus ja; vandaag liep ik te verdwalen op de EMZ. Liften en veel lopen. Bij een bewoner aangekomen. “En wat kan ik voor U doen”;vroeg ik.
“Ik wil douchen” gaf de bewoner aan. “Gisteren was ik ook geweest; op zondag; en nu; nu wil ik weer” vervolgd ze.
“Nauw; geen probleem”; en ik verzamel alles en doe de bewoner douchen; op de manier zoals zij wou en het haar uikwam. En dat ze gisteren ook was geweest en morgen …dan wil ze misschien niet. Overmorgen komt er een verzorger met de vraag; “wat kan ik voor U doen”?
“Ik wil dochen” en als verzorger dit ook doen.
Simpelweg;daar worden ze daar bij de EMZ voor betaald. De zorg leveren zoals de klant dat wilt en niet wat zij willen.

Overmorgen komt een collega bij die bewoner die ik vandaag heb gedouched; “en wat kan ik doen voor u”?
“Ik wil douchen”; en dan niet het antwoord geven; het is woensdag en U weet dat U alleen op maandag gedouched kan worden.
Weetje; ik vond het vandaag weer verdomd leuk om daar te werken. Niet te hard vertellen; anders willen mijn collega’s ook; maar het moet je echt liggen.
De zorg die ze daar leveren; die ligt me wel; het is mijn denken over zorg die daar word uitgevoerd en ik voelde me er vandaar weer enorm prettig bij…………;)

Previous post:

Next post: