Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   niet omdat ik op uitgelebberde mutsen viel

niet omdat ik op uitgelebberde mutsen viel

by de man in de zorg on December 17, 2010

niet omdat ik op uitgelebberde mutsen viel
Ik werk als man in de zorg. Toen ik in 1992 begon met de opleiding in de zorg deed ik dit omdat ik het mooi en leuk vond om ouderen die afhankelijk van zorg waren te kunnen helpen. Dat ik als mens zijnde, iets kan en kon bijdragen aan de kwaliteit van leven van ouderen. Maar zeker als belangrijkste, omdat ik het leuk vind om met mensen te werken.
Ik koos dit werk niet omdat ik viel op oude uitgelebberde mutsen van bejaarden, uitgezakte tieten en verschrompelde piemels, in alle vormen en maten. Ik koos niet dit werk om te kunnen doen en laten bij zorgafhankelijke mensen omdat ze weerloos zijn.
Ik heb gekozen voor ouderenzorg omdat het een verdomd mooi vak is, ook als man zijnde.

Vooropgesteld, ik vind het vreselijk wat er in Amsterdam op die kinderdagverblijven is gebeurd, want het zou je kind maar wezen, die daar door zo’n idioot is misbruikt.
De vraag die in de media naar voren komt is ook “zouden mannen dit werk mogen doen……..” Mannen die kiezen om te werken met kinderen, mannen die het leuk vinden om met kinderen te werken, mannen die bewust kiezen, ook al zijn ze man, voor de zorg van kinderen, omdat het zo’n mooi vak is. Als man in een misschien wel typerend vrouwen beroep, net zoals ik als man zijnde in een verpleeghuis. Ik als man zijnde in een typerend vrouwenberoep….

Het lijkt of er een heksenjacht gaande is op elke man in de kinderdagverblijven. Dat elke man, die met de beste intenties gekozen heeft voor een mooi beroep, bevooroordeeld is als pedofiel. Er loop een gek rond die zoiets heeft gedaan, en elke man word verdacht op. Ik vind het goed dat mannen worden gescreend als ze dit werk gaan doen, maar om elke man te zien als een kindermisbruiker vind ik ver gaan, misschien wel te ver. De vele goede mannen die er werken zijn het dupe van een of andere gek, en moeten zich extra gaan bewijzen dat ze “niet zo zijn”. Moeten lopen op hun tenen, om elke verdachtmaking te niet te doen. Een opmerking van een vader of moeder, kan het einde betekenen van een carriere in de kinderopvang, zeker nu voor mannen die er werken, hoe goed de intentie ook is van de man in het kinderdagverblijf.

Er zijn te vaak gevallen geweest is de zorg, ook in de ouderenzorg, dat het fout is gegaan. Machtsmisbruik en misbruik van ouderen. Google even, je vindt ze. Moeten alle mannen in ze verpleeghuiszorg ook zo behandeld gaan worden. Moeten alle mannen gescreend gaan worden voordat ze in de gehandicaptenzorg gaan werken. Voordat ze op een afdeling met dementerende bejaarden gaan werken…. net zoals ik. Van mij mogen ze, ik heb als man in de zorg, bewust gekozen om dit leuke werk te doen en heb niets te verbergen. Fijt is gewoon, dat er soms dingen goed fout gaan, daar kan ik niet omheen, maar ik vind het te ver gaan dat er nu een soort heksenjacht gaande is tegen elke man in de kinderdagverblijven. Ook mannen die voor werken in kinderdagverblijven (in mijn geval ouderenzorg) en daarvoor bewust hebben gekozen omdat ze het leuk vinden om met kinderen (in mijn geval ouderen) te werken.
Dat ze hebben gekozen als man zijnde voor dat vak, omdat het misschien een verdomd mooi vak is (voor hen met kinderen voor mij de zorg aan ouderen), ook als man zijnde.
Een heksenjacht op mannen…. de vele goede mannelijke professionals en zonder kwaads van zin zijnde, zullen eronder gaan lijden. Mannen die er voor hebben gekozen om niet te misbruiken omdat het gewoon leuk werk is, en in mijn geval, niet omdat ik op oude uitgelebberde mutsen val…. maar omdat ouderenzorg gewoon een waanzinnig mooi beroep is.

niet omdat ik op uitgelebberde mutsen viel
is een artikel op manindezorg
verpleeghuis zorg kleinschalig wonen anekdotes recept en recepten dat is manindezorg

Previous post:

Next post: