Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   onze zorg kan altijd beter!

onze zorg kan altijd beter!

by de man in de zorg on October 29, 2009

onze zorg kan altijd beter!
Gisteren naar cursus geweest. Een cursus bestaande uit vier dagen; om te leren over kleinschalig wonen. Te leren; om te weten wat beter kan; ook op mijn project voor kleinschalig wonen voor dementerende bewoners.
Ik vind…. wij vinden dat wel best wel aardig bezig zijn; maar we beseffen maar al te vaak, met zijn allen dat er nog veel dingen verbeterd kunnen en moeten worden teneinde kleinschalig wonen goed in te vullen zoals wij dat willen….. zoals onze bewoners die wij met zijn allen verzorgen dat willen. Veel dingen lopen zoals we graag willen; maar je loop af en toe tegen bepaalde dingen aan dat je niet weet hoe of wat. Hoe gaan we om als afdeling en project met bepaalde situaties om en hoe kunnen we het woord huiselijkheid met een hoofdletter gaan schrijven. Er gaat veel goed; dat zal ik erkennen maar ook kan ik schrijven dat dingen anders moeten. Geen geheim; dat kan ik ook opschrijven; ondanks dat mijn werkgever deze krabbels ook lees.
Het zou heel idioot wezen om te denken dat we er als project al zijn. Neen; nog lang niet…maar dat was ook aangegeven toen we er mee begonnen in september 2008. Kleinschalig wonen met dementerende bewoners… je blijft leren en aanpassen. Het belangrijkste is dat de groei erin zit en een ieder wet dat stilstand; ook in mijn project; achteruitgang is. Vandaar een cursus; vier dagen lang om te leren wat anders kan. Leren met handreikingen en praktijk voorbeelden dingen toe te passen. Dingen om te gooien waarvan wij denken dat die goed zijn; en die absoluut niet thuishoren op een kleinschalig woonproject.

Op deze cursus…. ja veel geleerd; en toen ik thuis mijn boek vooraf las; besefte ik dat er inderdaad nog “punten van aandacht” zijn. Punten waar wij als project zijnde nog keihard aan moeten werken om hetgeen neer te zetten waar wij met zijn allen keihard aan werken om dit te realiseren. We zijn er nog niet; met mijn project; en we hebben nog een lange weg te gaan kijkende naar naar het woord kleinschalig wonen voor dementerende bewoners.
Ik heb met ook zo’n cursus zoiets van “als tien procent van een cursus leerzaam is en daadwerkelijk op mijn afdeling word toegepast; of kan worden toegepast; dan zijn we weer een grote stap verder”. Een grote stap verder naar een goede invulling van kleinschalig wonen voor dementerende bewoners in een kleinschalig woonproject. Een stap verder naar; ondanks dat we best we netjes bezig zijn; naar kwaliteit van zorg. Naar kwaliteit van leven en wonen voor de dementerende bewoners die wij met zijn allen verzorgen. Naar kwaliteit van leven van mensen die hun ouders of naasten aan ons hebben toevertrouwd. Want om heel eerlijk te zijn….. we zijn er nog niet. (Onze) Zorg kan altijd beterder.
tot oneven

Previous post:

Next post: