Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Op de noordpool; daar is het pas koud

Op de noordpool; daar is het pas koud

by de man in de zorg on January 9, 2010

Op de noordpool; daar is het pas koud
gisteren nacht; vriendin laat
Kom een bewoner tegen op de gang. Ja; midden in de nacht en ja; is vast begonnen met zich om te kleden. Nauw; omkleden is ook weer niet het goede woord. Pyama had ze al uitgetrokken en ja alleen haar hemd had ze nog aan. Ze was ergens wakker van geworden en was op zoek gegaan. Op zoek gaan naar wat…. Ja sommige bewoners komen net zoals jij en ik in de nacht uit bed. Gaan naar de wc en ja; vergeten waar ze zijn. Neen; dat vergeten wij als het god is niet tenzij we stomdronken zijn. Mijn bewoners zijn niet stomdronken maar dementerend. Ze gaan bijvoorbeeld niet terug naar bed; dat is linksaf maar gaan rechtsaf en herkennen de plaats niet meer; doen de deur open en lopen de gang op. Inco had ze uitgetrokken op de wc en ja de pyama had ze ook al uitgedaan. Zag haar lopen in adamskostuum op de gang en ik liep naar haar toe. Ze keek me verbaast aan; in de zin dat ze niet verwacht had iemand tegen te komen.
“Hallo goedenmorgen; lekker aan de wandel”?
“Ik kon niet slapen en ik moest plassen maar nu kan ik mijn bed niet meer vinden” gaf ze aan.
“En u heeft uw kleren ook al uitgetrokken”?
“Welke kleren”?
“Nauw uw pyama en ja; ik mis ook een onderbroek”.
Ze kijkt naar beneden en uit een mimiek van….. “ja wat interesseert mij dat nauw”.
“Kom we gaan naar uw kamer; het is koud hier”; geef ik aan tegen haar.
“Koud hier”?
“Ja; het vriest buiten en ja buiten is het goed onder nul”
Ze kijkt me aan van “wat kan mij dat schelen; ik heb het nu niet koud”
“Heb je het echt niet koud” vraag ik haar terwijl ik haar begeleid naar het bed waar ze uit was gekomen; maar niet meer kon vinden.
“Koud koud…….ik heb het niet koud en het is niet koud….. op den noordpool is het pas koud”
tot oneven

Previous post:

Next post: