Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Oud plantje

Oud plantje

by de man in de zorg on December 10, 2004

oud plantje
Had thuis een plantje in het raam staan. Dacht dat het op een andere plaats beter vor die plant zou zijn.
Heb de plant verplaats naar een andere kant in de woonkamer. De plant viel uit en ging hard achteruit. Veel van kleur verloren en heeft het nooit meer als vanouds gedaan.
Had op mijn afdeling een bewoner die minder geschikt was voor een somatische afdeling. Had een psychogeriatrische achtergrond en ging achteruit. Er volgde een overplaatsing naar een psychogeriatrisch verpleeghuis. Zou beter voor haar zijn.
Zag gisteren deze oude bewoner.
Hard achteruitgegaan. Had heinwee naar haar ode mensen in de woonkamer. Vond het maar niets bij al die gekken. Wou graag terug. Ze voelde zich belazerd maar vooral had ze heinwee naar haar oude plaats aan de tafel bij haar buurtjes.
Schrok wel van mevrouw. Eens een vrolijke bewoner en altijd in voor een dolletje. Was erg veranderd.
Natuurlijk begrijp ik wel dat een bewoner met een psychogeriatrische achtergrond beter verzorgd kan worden in een zorginstelling speciaal gericht op deze bewoners. Natuurlijk begrijp ik wel dat wij deze zorg op somatiek minder kunnen bieden. Psychogeriatrie is en blijft een geheel andere manier van zorg. Meer inspelen op het oude. Regelmaat en meer.
Maar toch.
Gisteren zag ik deze bewoner. Het oude plantje/bewoner had beter bij ons kunnen blijven. Het heeft haar geen goed gedaan.

Previous post:

Next post: