Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   parlez vous francais?

parlez vous francais?

by de man in de zorg on August 27, 2008

parlez vous francais?
Neen tis me toch wat….. Vraagje; hou goed kunnen jullie Frans spreken en begrijpen?
Bij mij is het net zo goed als mijn Italiaans; daar snap ik ook geen bal van; praat het niet; begrijp het niet. Neen ooit; ooit zeer lang geleden wel les gehad in Frans; maar die zijn op hercencellen plekken terechtgekomen waar ze voor mij onvindbaar zijn.
Neen; een bewoner; gaat achteruit; maar die gaat deels in haar eigen moedertaal praten; Frans. Kijk daar ben je klaar mee.
Dan zit je met een brug van (on)begrip tussen simpele witte rakker aan het bed. Ja; ze praat wel; geeft dingen aan; maar die begrijp je niet zo maar een, twee drie.
Tis moeilijk; want ze kijkt je ook zo onbegripvol aan. “Begrijpen jullie mij niet”; zie je haar zichtbaar denken op zijn Frans.
Neen; ook wel eens meegemaakt met een bewoner die alleen buitenlands praatte en geen Hollands. Het was een Turkse vrouw. Neen; daar had ik geen problemen mee. Niet omdat ik zo goed Turks praat; maar als man mocht ik haar niet verzorgen. Dat mocht niet vanwegen het geloof, geloof ik. Ze mocht zich niet aan andere mannen tonen dan haar eigen man; althans bloot. Ja; en in Nederland … wassen….ach laat maar.
Dus ja; daar had ik geen probemen mee. Wel aardig; wel lief dat mensje; zolang ik haar maar niet hoefde te helpen bij het wassen en de toiletgang.
Dus ja; nu een bewoner die achteruitgaat in haar bolletje die continu in het Frans loopt te praten.

Tis moeilijk voor haar; Nederlands praten gaat moeizaam of geheel niet; en ja; pratend op zijn Frans….ja; daar heb ik niet alleen; maar ook bijna alle collega’s moeilijk mee. Toch is het rot; nu gaat het nog aardig; maar hoe gaat de communicatie verlopen als ze nog verder teruggaat.
Tis moeilijk; en ik hoop; neen verwacht dat we daar als zorgtoko wel een goede oplossing voor gaan vinden. Gelukkig is het (nog) niet zover; de tijd zal het uit gaan wijzen.
Maarja ;heb ik weer; een dementerende bewoner; in mijn avonddienst; die antwoord en praat in het Frans…… Ehhhhh; je ne pallez Frans. Sorry fraulein…
Het word hoog tijd voor een spoedcursus Frans bij teleac of een woordenboek “hoe en wat Frans” 😉
tot oneven

Previous post:

Next post: