Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   penne recept en recepten penne met poelet en spekjes

penne recept en recepten penne met poelet en spekjes

by de man in de zorg on January 19, 2000

penne recept en recepten penne met poelet en spekjes
2 eetlepels olijfolie
50 gr ontbijtspek in reepjes
1 eetlepel fijngesneden salie
1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
400 gr varkenspoelet
zout, peper
2 fijngehakte uien
2 fijngehakte worteltjes
2 fijngehakte stengels bleekselderij
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
2 dl rode wijn of vleesbouillon
300 gr penne rigate
Verhit de olie en bak het spek, de salie en de rozemarijn ± 5 minuten zachtjes.
Voeg het vlees toe, bak het in ± 5 minuten rondom bruin en bestrooi het met zout en peper.
Bak de ui, wortel en bleekselderij ± 5 minuten zachtjes mee.
Voeg de tomatenblokjes met het vocht, de rode wijn en 1 1/2 dl water toe.
Stoof het vlees met het deksel op de pan in ± 30 minuten zachtjes gaar.
Kook de penne in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar en giet ze af.
Breng de saus met zout en peper op smaak en schep de penne erdoor.
Vleessausvarianten
– Met gehakt en ontbijtspek
Bak 50 gr reepjes ontbijtspek ± 10 minuten in 2 eetlepels olie.
Bak 2 sjalotjes en 2 worteltjes, beide in plakjes, 5 minuten mee.
Roer er 400 gr rundergehakt door en bak het op hoog vuur in ± 10 minuten rul.
Roer er 1 pakje Tomato Frito (Heinz, 375 ml), 1 dl slagroom en 1/2 eetlepel fijngesneden tijm door en laat nog 20 minuten sudderen.
Breng de saus met zout en peper op smaak.
Serveer er geraspte kaas bij.
– Met verse worst
Kook 400 gr verse worst 3 minuten in water, laat uitlekken, snijd de worst in plakjes en bak die in 30 gr boter in ± 5 minuten bruin.
Roer er 1 theelepel rozemarijn en 500 gr ontvelde en in blokjes gesneden tomaten door en laat 10 minuten sudderen.
Roer er 1 dl creme fraiche, 50 gr geraspte Parmezaanse kaas, 2 eetlepels fijngesneden bieslook, zout en cayennepeper door.
– Met lamsvlees
Bak 2 uien, 1 eetlepel geraspte gemberwortel en 2 geperste teentjes knoflook 5 minuten in 3 eetlepels olie.
Roer er 300 gr blokjes lamsvlees door en bak die rondom bruin.
Voeg 30 gr gemalen hazelnoten, 1 eetlepel gemalen komijn, 1 eetlepel gemalen koriander, 1 eetlepel kerriepoeder, 2 dl slagroom en 2 dl kippenbouillon toe en laat op zacht vuur ± 1 uur stoven.
Breng de saus met zout, peper, 1 eetlepel fijngesneden selderij en 1 eetlepel fijngesneden koriander op smaak.
– Met varkensvlees
Bestuif 300 gr reepjes varkensvlees met maizena, bak ze in 2 eetlepels olie in 5 minuten rondom bruin en laat ze uitlekken.
Bak in de achtergebleven olie 1 geperst teentje knoflook, 1 fijngesneden rode peper, 2 groene paprika’s in reepjes en 2 lente-uitjes in ringen 5 minuten.
Roer er 4 plakken ananas in stukjes, 4 eetlepels azijn, 2 eetlepels soyasaus, 3 eetlepels suiker, 1 eetlepel Worcestershiresaus, zout en 1/2 dl kippenbouillon door.
Bind de saus met een beetje maizena.

Previous post:

Next post: