Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Proletarisch winkelen bij dementerende bewoners

Proletarisch winkelen bij dementerende bewoners

by de man in de zorg on March 21, 2009

Proletarisch winkelen bij dementerende bewoners
Ik snap het niet. Crocs; de fabrikant van onze slippers in de zorg is bijna falliet; las ik in de krant. Crocs; de schoen waar bijna iedere witte rakker in de zorg mee loopt, al dan niet in de kleuren homoroze tot goud, met buttons van vlinders tot doodskoppen aan de zijkant. Hebben ze toch de strijd verloren met de andere tomeloos populaire schoenen in de zorg; de birkenstocks en de Jezus air…..???

Neen; gisteren ochtend was het weer zo ver. Ook van mijn kant. Gemopper ten aanzien van de avonddienst. Waar hebben ze in godsnaam de vijf pakken hagelslag gelaten en ja; vier hele broden gebruiken, op zestien bewoners….. wat hebben jullie gedaan. Elke bewoner; zeven boterhammen gegeven; aangevuld met hagelslag van meer dan een centimeter hoog? Het gebeurd vaker. Spullen worden besteld en verdwijnen. Een idioot hoog gebruik en verbruik van spullen; vooral in de avond.
Ook ik ben al regelmatig aangeschoten, door collega’s. Wat hebben jullie gedaan in de avond; we missen zoveel.

Gisteren aan het werk op de afdeling en mijn collega doet en kast open bij een bewoner…. , bij een mannelijke bewoner die regelmatig vraagt om boodschappen te laten halen door het personeel.
“U woont hier, en voor de boodschappen word door ons gezorgd”, is het antwoord, door ons. “En als ik nauw vannacht honger heb; dan heb ik geen brood in huis”.
U vraagt erom; wij hebben het voor u; geen probleem”

Een mooi antwoord op de vraag om boodschappen te halen; waar deze bewoner geen boodschap aan had of heeft gehad.
Mijn collega doe bij toeval een kast open en zie daar vier potten stroop staan. In de andere kast; vind zij netjes opgeborgen achterin de kast; achter kleding een paar potten jam staan en verder zoeken op zijn kamer levert……. Vijf pakken hagelslag aan. DE vijf pakken hagelslag. Verder rondkijken en zoeken levert de meest idiote dingen op; verborgen onder achter; tussen kleding jassen en wat al niet meer.
De mannelijke bewoner schijnt na de vraag om boodschappen te halen door de witte rakkers; en ons antwoord dat hij alles kan krijgen en er gewoon moet naar vragen; dan krijg U het; geen genoegen mee te hebben genomen. Had honger, in een moment dat wij het niet zagen; is naar de kasten gelopen, met een plastik tasje; op een moment dat wij het niet zagen; heeft her en der wat geleend en ja dit mee genomen naar zijn kamer en ja opgeborgen op een veilige lek.
Ach dementie; je vergeet af en toe wel eens wat. Waar je de spullen laat; of je wel boodschappen heb gehaald en ja…… heb ik nauw voor 1 boterham; drie of vier pakken hagelslag nodig???

Zijn kasten waren vol. Hij had goed gehamsterd bleek toen we alles bij elkaar hadden verzameld. Een grote hoeveelheid van potten jam; hagelslag en stroop. Toch maar meegenomen.
Weetje; in denk dat we de aankomende drie weken; kijkend naar wat de bewoner proletarisch heeft geleend uit onze voorraadkasten; geen jam; hagelslag of stroop hoeven te bestellen en nodig hebben. Deze man heeft en had een maand voorrad van zoet beleg; in ja misschien wel een aantal weken; bij elkaar gewinkeld. Bij elkaar gewinkeld uit de voorraadkasten van de afdeling 😉
Tot oneven

Previous post:

Next post: