Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   ravioli recept en recepten halve maantjes ravioli

ravioli recept en recepten halve maantjes ravioli

by de man in de zorg on January 12, 2000

ravioli recept en recepten halve maantjes ravioli
4-6 personen)
Zelf pastadeeg maken en vullen. Het resultaat: een apart voorgerecht met romige zalm-garnalenvulling.
Pasta kunt u natuurlijk ook zelf maken. In dit handige basisrecept wordt het pastadeeg met de hand gekneed en met de hand uitgerold. Maar u kunt ook een pastamachine gebruiken, waarmee het uitrollen een stuk sneller gaat. In dit pastadeeg, waarmee u gevulde halve maantjes maakt (mezzaluna’s), wordt een klein beetje melk verwerkt; dat zorgt ervoor dat het pastadeeg, na het dubbelvouwen, beter op elkaar plakt.
Voor het pastadeeg:
200 gr bloem
2 losgeklopte eieren
2 theelepels melk
1 eetlepel olie
zout
Voor de vulling:
250 gr verse zalm in stukjes
1 ei
± 1 dl slagroom
zout, peper
± 16 grote garnalen
verse dille
En verder:
1-2 eetlepels olijfolie
zout
een ronde uitsteekvorm van ± 14 cm doorsnee
Pastadeeg:
Stort de bloem op een werkvlak, maak in het midden van de bloem een kuiltje,
schenk de eieren, de melk en de olie daarin, voeg zout toe en vermeng de bloem met een hand van binnen naar buiten met de andere ingredinten.
Kneed, als het mengsel samenhangend is, nog enkele minuten met beide handen
door tot een soepel deeg ontstaat.
Voeg, als het deeg te droog is, wat extra olie toe.
Laat het deeg afgedekt met plasticfolie ± 30 minuten op een koele plaats rusten.
Verdeel het deeg in 4 stukken en rol elk deel met een deegroller op een met bloem bestrooid werkvlak dun uit.
Bestrooi het werkvlak, als het deeg te plakkerig is, regelmatig met bloem.
Steek met de uitsteekvorm ± 12 cirkels uit het deeg.
Vulling:
Pureer de zalm, vermeng de puree met het ei en de slagroom en breng het mengsel met zout en peper op smaak.
Verdeel de zalmvulling over de deegcirkels, leg op de zalmvulling 1 garnaal
en druk die iets in de vulling.
Leg hierop een klein takje dille.
Bestrijk de deegranden dun met water, vouw de cirkels dicht en druk de randen goed aan.
Breng in een grote pan ruim water met olijfolie en zout aan de kook en kook de mezzaluna’s in 5-8 minuten beetgaar.
Serveer de Mezzaluna’s met de saus (zie recept).
Saus:
Snijd 1/2 ongeschilde courgette, 1 wortel en 1/2 venkelknol in kleine blokjes en kook de groenten in 4-6 minuten in 1 1/2 dl kokende visbouillon beetgaar.
Roer er dan 3 eetlepels slagroom door en bind de saus licht met 1 eetlepel boter.
Variatie:
– Een mooi lichtrood pastadeeg maakt u door toevoeging van 1 eetlepel tomatenpuree.
– Met een fijngesneden rood pepertje of 1-2 theelepels sambal oelek wordt het pastadeeg extra pittig.
– Met gekookte en fijngesneden spinazie krijgt u een mooi groen pastadeeg.
Sneller en met een goed resultaat kunt u het deeg in een keukenmachine kneden.
Doe alle ingrediënten in een mengkom en meng ze tot een samenhangende bal.
Haal het deeg uit de machine en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak nog ± 5 minuten met de hand na.

Previous post:

Next post: